Štiri leta in pol po začetku upora proti režimu Bašarja Al Asada je v sredo v sirsko državljansko vojno, v katero so z letali vpletene ZDA in številne druge države, svoje zračne sile, pa tudi 500 marincev, več sto padalcev in specialce vključila še Moskva. Vojaško posredovanje Kremlja prinaša velike spremembe v diplomatsko igro in v zelo zapleteno razmerje vojaških sil v Siriji, kjer gre vse bolj za spopad med šiiti in suniti.

Bombe za Ciine učence

Bombardiranje, raketiranje in granatiranje, v katerem sodeluje 32 ruskih letal, 20 helikopterjev in nekaj tankov, se je včeraj nadaljevalo. Ruska diplomacija in ruski mediji, ki zelo podrobno spremljajo napade, ves čas dajejo vedeti, da njihove zračne sile v Siriji ravnajo v skladu z nedavnim govorom predsednika Vladimirja Putina v newyorški palači ZN, kjer se je zavzel za »svetovno koalicijo« proti teroristom.

Toda za zdaj še ni nobenega dokaza, da so ruska letala napadla Islamsko državo (IS). Pač pa so na zahodu Sirije bombardirala koalicijo sunitskih skupin, ki se vojskuje tako proti IS kot proti Asadu. V tej koaliciji, ki jo podpira predvsem Savdova Arabija, ima sicer pomembno vlogo sirska Al Kaida, a poleg drugih, zmernejših skupin, je tu še Svobodna sirska vojska, ki jo podpira Zahod. Ameriški senator John McCain je včeraj za CNN izjavil, da so ruska letala v sredo bombardirala tudi upornike, ki jih je za boj proti IS urila in financirala CIA.

Koalicija sunitov je letos spomladi v bojih proti Asadovim silam osvojila kot pol Slovenije veliko žitorodno območje na severozahodu Sirije. Ruski zračni napadi pa predvsem razbremenjujejo nevaren pritisk omenjene sunitske koalicije na povezavo med Damaskom in obalo, ki je življenjskega pomena za preživetje Asadovega režima. Med drugim sta na obali Tartus in Latakija, edini dve oporišči ruske vojske v Sredozemlju zunaj Črnega morja. Al Asad je torej prosil Putina, naj prepreči napredovanje sunitov na to strateško območje, kjer poleg vsega živijo alaviti, ki jim pripada. »Po teh zračnih napadih je jasno, da je edini Putinov cilj zagotoviti Al Asadovo preživetje,« pravi predstavnik Svobodne sirske vojske.

Povsem novo stanje duha

Neki zahodni diplomat, ki je bil nedavno v Damasku, je za pariški dnevnik Le Monde dejal: »Morala ljudi iz Asadovega režima je bila pred ruskimi napadi povsem na tleh. Toda zdaj se je stanje duha povsem spremenilo. Vidijo luč na koncu tunela.« Ruska letala Su-24 in Su-25 so odlična pomoč sirski kopenski vojski. »Asadova vojska bo zdaj lahko napredovala,« pravi Emile Hokayem z londonskega Mednarodnega inštituta za strateške študije. »S pomočjo ruskih letal bo lahko pregnala Islamsko državo iz Palmire. To bi bil sijajen uspeh za Putina. Vendar Asad ne more osvojiti vsega ozemlja, ki ga je izgubil leta 2011.« Asadu že dolgo pomagajo šiitski prostovoljci iz Libanona, Iraka in Irana, ki so sicer letos imeli v Siriji precej hude izgube.

Zahod je pri Putinovi aktivni podpori Asadu postavljen pred dejstvo. Američane je na primer po njihovem veleposlaništvu v Bagdadu v sredo samo uro pred začetkom ruskega posredovanja ruski oficir obvestil, naj njihova letala ne vzletajo. Po srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v sredo zvečer je njegov ameriški kolega John Kerry napovedal stike med oficirji obeh držav, da ne bi prišlo do incidentov na sirskem nebu. Lavrov mu je sicer zagotavljal, da je šlo za napade na IS, a Kerry je lahko samo obžaloval, da to ni res. Zadrega je zlasti velika v Franciji, ki je največji zahodni nasprotnik Asada, saj bo danes v Pariz na pogovore o Ukrajini prišel Putin.