Če verjamete ali ne, naša Katarina Srebotnik, takrat 20. igralka na lestvici WTA, je leta 2008 na grand slamu v Parizu z lahkoto z dva proti nič premagala enako staro nasprotnico Sereno Williams, potem pa se na igrišču v igri posameznic nista srečali nikoli več. Velenjčanka je zaradi poškodbe presedlala med igralke v parih, Američanka pa je postala strah in groza vseh teniških igralk, ki imajo pred dvoboji z njo le eno veliko željo – da ne bi dobili dveh baglov.

Slovenski ljubitelji tenisa dobro vedo, kaj v žargonu pri tenisu pomeni zavezati kravato – izgubiti niz brez osvojene igre (0:6). Pri nas izraz kravata menda izvira iz avstro-ogrskih časov, ko so slabim učencem v opomin okoli vratu zavezali rdeč kos blaga – oslovski jezik. V ameriškem teniškem jeziku pa kravati pravijo bagel. Bagel je pekovski izdelek, nekakšen kruh okrogle oblike, ki ima v sredini luknjo. Izvira iz Krakova, kjer so te kruhke pekli Judje iz prej kuhanega testa. Z odprtino na sredini spominja na ničlo, zato je uporaba izraza dobiti dvojni bagel za izgubljeni teniški dvoboj z dvakrat 6:0 verjetno kar pravšnja.

In dvojnega bagla Serene Williams se igralke najbolj bojijo. Znano je, da Američanka izredno rada, tudi po želji švicarskega sponzorja, igra z uro na roki, in kadar pogleda nanjo, se nasprotnici ne piše dobro – bliža se bagel. Sicer pa je razkazovanje dragocenih sponzorskih znamk najdonosnejše delo za Novaka Đokovića, Rafaela Nadala in Rogerja Federerja, ki po vsakem dvoboju, še preden odložijo lopar, iz torbe potegnejo uro in si jo nataknejo. Med tiskovnimi konferencami pa imajo pred očmi kamer in fotoaparatov vsi trije z urami neverjetno veliko težav in si jih morajo neprestano »popravljati«.

Naš Britanec Aljaž Bedene je po porazu proti Američanu Donaldu Youngu rahlo opravičeval padec v igri s slabim počutjem in želodčnimi težavami, posledic večerje dvomljive kvalitete, medtem pa je njegova nova rojakinja – državljanstvo Velike Britanije je dobila le nekaj mesecev pred Ljubljančanom – Johana Konta po najdaljšem ženskem dvoboju kadar koli na odprtem prvenstvu ZDA premagala Španko Garbine Muguruzo v treh urah in 23 minutah ter povedala, da so jo pokonci držale samo banane. Te pa niso pomagale Američanu Jacku Socku, ki je med igranjem zaradi vročine in krčev sredi igre izgubil zavest in padel na tla. Njegov trener je dvoboj svojega varovanca predal po boksarsko, sodniku na stolu je pomahal z belo brisačo.

Grand slam v New Yorku pa se ni mogel izogniti dronu. Dron je novoizumljena beseda za daljinsko vodene leteče predmete (vojaška izvidniška in napadalna letala brez pilota in novodobne igrače helikopterji, lahko opremljeni tudi s kamerami in fotoaparati, ki pa so namenjene vsemu drugemu prej kot igranju), ki vnašajo v zračni prostor hudo zmedo. In tako je mali dron priletel tudi v Flushing Meadows park, se nenadzirano sesul med sedeži stadiona Louisa Armstronga, na mesto, kjer na srečo ni bilo nikogar. Jo je pa zaradi hrupa in dima z igrišča z »mamma mia« na ustnicah jadrno popihala Italijanka Flavia Penetta, ki je pozneje priznala, da je bila prepričana, da gre za teroristični napad.

Prav nepredvidljivi dogodki v tako velikem mestu, kot je New York, so šefe mestne policije napeljali na idejo, da bodo obisk papeža Frančiška konec meseca izpeljali kot veliko športno prireditev. Sveti oče bo maševal kar v najbolj sloviti športni dvorani na svetu, v Madison Square Gardnu, kjer ima policija že tako dobro organiziran varnostni sistem, da bodo z lahkoto obvarovali tudi sveti obisk.