Za to, da vse več spimo goli, obstaja kar nekaj razlogov, podprtih s sicer skromnimi raziskavami, ki pa namigujejo na pomembne učinke golega spanja. Ne glede na te pa velja, da je spanje brez pižame marsikomu enostavno všeč. Telo se počuti svobodno, kože nič ne omejuje, občutek gladkih rjuh in odeje je neverjetno prijeten, če se privijete k ravno tako golemu partnerju, pa je seveda še boljše – to je pristen stik, ki kaže na zadovoljstvo v odnosu.

Znižanje temperature telesa

Naša telesna temperatura je običajno nekoliko pod 37 stopinj. Če nam je toplo zaradi pižame ali odej, se naše telo prekomerno greje, in pri nekaterih lahko zato minimalno naraste tudi telesna temperatura. Takšno odstopanje so opazili pri ljudeh, ki trpijo za kronično nespečnostjo: pokazalo se je, da je njihova telesna temperatura pred spanjem višja kot pri tistih, ki s spanjem nimajo težav. Torej je vsekakor priporočljivo, da zaspite goli – to je zagotovilo, da boste zaspali brez težav.

Žensko in moško zdravje

Pižama in debele odeje lahko povzročijo, da nam je pod njimi vroče. Za ženske to pomeni, da lahko pride do povečanja vaginalnih vnetij zaradi glivic, pri moških pa toplota vpliva na kakovost semenčic. Če želite ohraniti svoje zdravje in tudi svojo plodnost, je spanje »v Evinem kostumu« torej gotovo priporočljivo, saj vam ne bo vroče, poleg tega pa vaše mednožje ne bo ujeto v hlače in bo tudi več zraka lažje prišlo do njega. Sicer pa ni pomembno le zračenje spolovila, temveč tudi drugih delov telesa, predvsem pazduh, kjer je veliko znojnic, ter stopal – če ne želite omogočiti zabave glivicam.

Toplota vpliva na diabetes

Strokovnjaki za spanje že dolgo opozarjajo, da v spalnih prostorih ne sme biti pretoplo in da se najbolje spi pri temperaturah od 16 do 18 stopinj. To prepričanje podpira tudi raziskava, ki je pokazala, da so tisti, ki so štiri tedne spali pri nižjih temperaturah, imeli boljši metabolizem maščob in tudi boljše delovanje trebušne slinavke. Če ne zaradi drugega, se torej že zaradi obvarovanja pred diabetesom gotovo izplača, da odvržete svoja nočna oblačila in hkrati odprete okno spalnice – bolje, da vam je prijetno hladno kot vroče.

Več spolnosti

Če partnerja spita gola, ne pride do stika kože ob kožo zgolj ob spolnih odnosih, temveč tudi sicer. To daje obema občutek varnosti, prav tako pa se ob stiku kože sprošča več oksitocina – hormona, zaradi katerega se počutite še bolj naklonjeni svojemu partnerju. Torej golo spanje vsekakor pomeni srečen odnos, kar pa seveda vodi k več spolnim odnosom. Morda je prav zato ameriška raziskava, ki jo je naredilo združenje za bombaž, pokazala, da je kar 57 odstotkov tistih, ki spijo goli, srečnih v svojem odnosu.

Manj stresa, več lepote

Zaradi udobja, ki ga povzroča golo spanje, ter tudi zato, ker vam med spanjem ni vroče, se v telesu bolje nadzira raven stresnega hormona kortizola. Če vam je ponoči vroče, se lahko že zbudite pod stresom. Prav tako je od temperature odvisno proizvajanje rastnega hormona, ki ne skrbi zgolj za rast, temveč tudi preprečuje staranje – torej boste z golim spanjem lepši!

Samozavest

Za goloto je gotovo potrebna samozavest, in če boste spali goli, si jo boste hitro pridobili. Sprejeli boste svoje telo, kar se bo odražalo v vašem razpoloženju in miselnosti, to pa bodo opazili tudi drugi.

Lepša koža

Tako kot pri glivicah pomaga golo spanje tudi pri drugih težavah s kožo, saj je spanje brez pižame običajno edini del dneva, ko vaše telo ni oblečeno v plasti tkanin in pletenin. Koža se lahko dobro nadiha zraka, se lažje obnavlja, se sama zdravi zaradi prisotnosti kisika, prav tako pa se manj stara. Posebno pomembno je, da spite goli, kadar je vaša koža poškodovana, saj je za zdravljenje površinskih poškodb kože potreben kisik.

Nikoli ne boste postali »pižamar«

Marsikdo se v pižami počuti izjemno udobno, zato se zvečer precej zgodaj odpravi pod prho, smukne v pižamo in nato v njej prebije še tistih nekaj ur pred spanjem. Pravijo, da je to slaba navada, saj postane dejstvo, da »smo že v pižami«, hitro izgovor, da nam zvečer ni treba nič več početi, temveč lahko zgolj poležavamo pred televizorjem. Če bi radi ostali aktivni, potem pižama gotovo ne spada zraven.

Vir: www.dormeo.net