Visoka temperatura

Poletne temperature so navadno precej visoke, kar seveda vpliva tudi na naš spanec. Visoke temperature nas namreč zbudijo in stimulirajo naš organizem, zato v tistih najbolj vročih dneh le stežka zaspimo. Imate klimatsko napravo? Odlično, dober spanec vam je torej skoraj zagotovljen. Če klimatske naprave nimate, se boste morali ohladiti na druge načine. Pred spanjem si privoščite osvežilno mlačno kopel, dodobra prezračite spalnico, vključite ventilator in se oblecite v lahko bombažno pižamo.

(Pre)več svetlobe

Poletni dnevi so precej daljši kot zimski, daljši dnevi pa seveda pomenijo tudi več svetlobe. Ta slabo vpliva na naše spanje; naš organizem je ob pogledu na svetlobo prepričan, da je dan in da mora ostati aktiven. Kvaliteten spanec je tako skoraj nemogoča naloga. Razen če se v posteljo odpravljate zelo zgodaj, vas zvečer svetloba verjetno ne moti – a povsem druga zgodba nas čaka zjutraj, ko v našo spalnico že v zgodnjih urah vdrejo prvi sončni žarki. Preženite jih s pomočjo težkih, temnih zaves ali pa si omislite masko za spanje.

Hrupno večerno rajanje

Poletje je tradicionalno čas za zabavo in ponočevanje, zato se tovrstne aktivnosti verjetno odvijajo tudi v vaši neposredni bližini. Sosedje, ki imajo zabavo, mladi, ki so si v sosednjem parku privoščili steklenico vina, ali pa koncert na prostem, ki se sliši tudi v vašo spalnico. Vseh hrupnih elementov seveda ne morete izločiti iz svojega okolja, zato se jim boste morali nekako izogniti, če si boste želeli privoščiti dober spanec. Morda bo zadostovalo že, da si v spalnici prižgete nežno glasbo, ki vam bo pomagala, da se zazibljete v sen. Če lahko zaspite le v popolni tišini, si omislite čepke za ušesa – uspešno vam bodo pomagali pregnati hrup, ki prihaja iz okolice.

Ustaljen ritem tudi na počitnicah

Le kako bi počitnice lahko kvarno vplivale na vaš spanec? To je vendar edina priložnost, ki jo imate, da se dodobra naspite in pozabite na budilko! Vse to drži – a ravno spremembe v vašem spalnem urniku lahko zelo slabo vplivajo na ritem spanja, zato imate po vrnitvi s počitnic hude težave s ponovnim vzpostavljanjem normalnega ritma. Rešitev? Tudi na počitnicah se morate držati svojega spalnega urnika! To morda zveni kot pravo mučenje, a brez skrbi, nihče od vas ne pričakuje, da boste tudi na počitnicah vstajali ob neusmiljenem zvoku budilke, ki se oglasi že pred sedmo uro. A malce zmernosti nikakor ne bo odveč: odpovejte se spanju do poldneva in se v posteljo raje napotite kako uro ali dve prej. Tudi tako boste napolnili svoje baterije, vaš spalni urnik pa bo precej manj porušen.

Neprijetne poletne alergije

Poletje je tudi sezona alergij; najpogosteje nas mučijo alergije na različne vrste cvetnega praha, ki sicer niso zelo nevarne, so pa zato toliko bolj neprijetne. Ponoči vas napadajo kašelj, kihanje in srbenje – ob vsem tem je res skoraj nemogoče zaspati. Preženite simptome svoje alergije. Začnite z vzroki: dodobra počistite spalnico, da v njej ne bo prahu, posteljnino posušite v sušilnem stroju, da se ne bo na zraku nalezla cvetnega prahu, pred spanjem si redno umijte lase, ki so pravi magnet za cvetni prah. Če vse to ni dovolj, si s pomočjo zdravil olajšajte simptome in tako poskrbite za vsaj malce bolj mirno noč in boljši spanec.

Vir: www.dormeo.net