Spalnica naj ima eno samo nalogo

Dnevni prostor opravlja več nalog, spalnica pa naj opravlja samo eno. Namenjena naj bo edino spanju, počivanju, poležavanju in branju. Umaknite torej pisalno mizo, vse elektronske naprave, telovadne pripomočke ali celo igrače. Ko stopite v spalnico, naj vaše telo takoj prepozna vaš namen.

Vedno naj bo pospravljena

Spalnica mora biti oaza, zato iz nje umaknite vse, česar v njej ne potrebujete. Vedno naj bo pospravljena in brez kakršnega koli nereda. Tudi dekoracija naj bo bolj ali manj namenjena še večjemu udobju – okrasje naj bodo blazine, prekrivala in zavese. Uredite tudi vse omare, ki naj poleg tega raje segajo do stropa, da se ne bi kar koli nabiralo tudi na njih.

downbed.jpg

Redno čistite prah

Prah lahko povzroči alergije ter tako moti naš spanec. V čisti sobi pa se boste tudi veliko bolje počutili, zato redno sesajte tla, brišite prah in zračite, enkrat tedensko pa tudi zamenjajte in operite posteljnino. Počistite tudi pod posteljo.

Uporabljajte senčila

Svetloba lahko zmoti naravni cikel vašega spanca ter vas predčasno zbudi. Zato na okna raje namestite notranja ali zunanja senčila ter jih zatemnite vsakič, ko se odpravite v posteljo.

Kupite dobro žimnico

Če je vaša žimnica starejša kot deset let, bi bilo primerno, da začnete razmišljati o nakupu nove, saj se je v tem času zagotovo precej umazala ter povsem izgubila obliko. Ni potrebno kupiti ravno najdražje. Vsekakor pa jih pred nakupom preizkusite čim več.

modern_bedroom_rug_curtain.jpg

Ne pozabite na pravo blazino

Na kakovostni blazini, ki dobro podpira tako vrat kot tudi glavo, se počutimo povsem sproščeno in se ne obračamo vso noč ter iščemo drugačen položaj. Če spite na boku, potrebujete razmeroma visoko blazino, če spite na hrbtu, bo dovolj srednja debelina, če pa najraje počivate na trebuhu, bo udobna že zelo nizka blazina.

Ustvarite mirno ozračje

Tudi ozračje naj bo sproščujoče in pomirjujoče. Spalnica ni mesto za preizkušanje najnovejših trendov. Med barvami raje izberite nežne zemeljske tone, lahko tudi svetlo zeleno ali modro, izogibajte pa se vpadljivim vzorcem.