O barvah in barvni prenovi stanovanj, smo se pogovarjali z arhitektko Jano Malenšek iz arhitekturnega biroja Malenšek arhitekti, ki pravi, da v želji po sodobnem videzu stanovanja ni nujno slediti trendom, saj je pri urejanju doma pomembno predvsem, da se v njem dobro počutimo.

Barve vplivajo na razpoloženje

»Preden se odločite za uporabo različnih barvnih nians, se vprašajte, koliko naravne svetlobe prostor prejema, katere so njegove arhitekturne značilnosti in katero pohištvo ga poudarja,« pravi Malenškova in dodaja, da je treba vedeti tudi, ali si želimo, da bi bilo stanovanje usklajeno s trendi, ali pa si morda želimo imeti stanovanje, ki sicer ne bo trendovsko, bo pa vseeno sodobno, ob tem pa ne bo potrebovalo osvežitve že po dveh letih, ko barve ne bodo več moderne.

Ne nazadnje si moramo odgovoriti tudi na vprašanje, katere občutke in čustva naj prostor vzbuja. Zavedati se je namreč treba, da so barve spodbujevalniki razpoloženja in da z različnimi barvami lahko vplivamo na različna čustva.

Za vijoličaste je tako značilno, da poživljajo, medtem ko so modro-vijoličaste poduhovljene in hladne. Zelene pomirjajo in poživljajo ter vnašajo uravnoteženost, spokojnost in naravo, modre pa spodbujajo razmišljanje in nas umirjajo. »Če želimo barvo, ki bo spodbudila delovanje možganov, potem je prava izbira rumena, ki je tudi vedra barva dobrodošlice. Če ste strastni ter drzni in želite to pokazati tudi z barvami, potem se odločite za rdečo. Zanimiva je tudi oranžna, ki poleg topline spodbuja ustvarjalnost, medtem ko se za rožnate bolj odločajo pripadnice nežnejšega spola, saj ti živahni odtenki veljajo za ženstvene,« pravi arhitektka.

Kontraste uporabljamo v majhnih količinah

Barve lahko močno spremenijo podobo prostora, paleta sodobnih barv pa je danes zelo velika, kar nam olajša izbiro. Vedeti moramo le, kaj želimo z njimi doseči. »S svetlimi barvami lahko prostor osvežimo, da postane svetlejši in prostornejši. S temnejšimi oziroma močnejšimi dobimo intenzivnost, a lahko z njimi prostor deluje manjši. Strop v beli in stene v drugi barvi prinašajo učinek višjega prostora,« pravi Malenškova in dodaja, da barv sten ne menjamo tako pogosto kot barv oblačil, zato mora biti izbira preudarna. »Kontraste uporabljajmo v majhnih količinah, le da zaokrožijo barvni interier.«

Po izboru Inštituta za barve Pantone, ki že od leta 2000 vsako leto izbere barvo, ki najbolj ustreza duhu časa, je letošnja barva marsala. Opisujejo jo kot naravno robustno in zemeljsko barvo rdečega vina, ki bogati naš um, telo in dušo ter vzbuja zaupanje in stabilnost. »Marsala bo močneje zaznamovala dekorativno opremo, nekoliko manj pa preostalo pohištveno opremo. V stanovanje jo lahko vključimo z oblazinjenimi predmeti, na primer vzglavniki za oblazinjeno pohištvo, v tej barvi pa lahko izberemo zavese, vaze, posteljnino, nianso stene in podobno,« pravi sogovornica in dodaja, da lahko barva letošnjega leta ob pravilni kombinaciji drugih odtenkov pomirja in poživlja. »Marsalo lahko kombiniramo z rjavimi, sivkastimi toni, pa tudi zelenimi, nevtralnimi barvami. Če si nekdo ne želi bolj poživljajoče oziroma močnejše nianse ali pa udarnega trendovskega odtenka, lahko z izbiro zemeljskih barv, kot so na primer peščena, rjava in svetlo siva, prav tako poskrbi, da je prostor eleganten, sodoben in šik.«

Enobarvne stene ali vzorci, stenske obloge ali ne ...

Po besedah Malenškove se vzorcev ni treba bati, če ima prostor preprosto, minimalistično opremo. Če pa je nasičen z raznovrstno opremo različnih obdelav in barv, lahko ob uporabi intenzivnih vzorcev izpade še bolj hektično, brez glave in repa, pa tudi brez občutka za pravo mero. »Odločitev, ali izbrati vzorce ali enobarvne stene, pa je odvisna tudi od stila stanovanja – vintidž, moderni, minimalističen, klasični, rustikalen, country, art deco, moderni barok, etno in podobno,« pravi arhitektka.

Na vprašanje, katere stenske obloge so sedaj v modi, pa sogovornica odgovarja, da trenutno ni obloge, ki ne bi sodila v sodobno opremljeno stanovanje. »Uporabi se lahko vse od tapet do kamnitih oblog. Menim sicer, da so nekoliko v porastu obloge s fototapetami ali zgolj nalepke, saj so z vidika same izvedbe najcenejše. Njihova prednost je tudi, da so lahko dostopne in na voljo v različnih vzorcih ter odtenkih. Ljudje jih lahko izberejo sami, tudi brez posveta z arhitektom, medtem ko je lesena ali kamnita izvedba že bolj zahtevna in tudi dražja,« pravi Malenškova in dodaja, da se med ljudmi izgublja pravilo, katera stenska obloga je primerna za kateri prostor. »Ljudje si na primer stranišče vse pogosteje zgolj opleskajo s pralno barvo in uporabijo čim manj ploščic. Tudi lesene obloge danes niso nič običajnega v kopalnicah. Pomembno je, da ima stanovanje rdečo nit in da ni vsak prostor drugačen. Lahko so tudi stenske obloge tisto, kar prostore povezuje med seboj,« poudarja Malenškova,

Navdih za barvne kombinacije lahko najdemo v okolju

Malenškova opaža, da si ljudje v svojem stanovanju še vedno želijo odtenek prefinjenega mehkega zelenega tona, ki pomirja. Po drugi strani pa si nežnejši spol želi več vijoličnih odtenkov. O navdihu za barvne kombinacije pa pravi, da ga lahko poiščemo kar v okolju. »V jeseni se na primer lahko zazremo v paleto barvnih odtenkov, ki jih ponuja odpadlo listje, pozimi v nianse modnih oblačil. Poleti so lahko vir inspiracije odtenki sončnega zahoda in nianse fasad starih mestnih jeder, ki ob tem nastajajo,« opiše nekaj načinov izbire ustrezne barvne kombinacije ter doda, da je pomembna tudi osvetlitev prostorov, ki vpliva na nianso barve. Naravna svetloba se namreč prek dneva spreminja, z njo pa se spreminjajo tudi odtenki barve. Prav tako se ti spreminjajo ob svetlobi določenega dela leta. Ob tem ne smemo pozabiti, da pozimi, ko so dnevi krajši, uporabljamo več umetne svetlobe, kar tudi vpliva na odtenke izbranih barv.

»V prostoru, ki dobiva veliko dnevne svetlobe, lahko uporabimo tudi močnejše ubite nianse, saj zaradi prostornosti okenskih odprtin ne bo videti utesnjen. V njem tudi hladne barve ne bi delovale hladno,« pravi arhitektka in dodaja, da si lahko dom popestrimo tudi z različnimi odtenki rezanega cvetja, pa naj se bliža kakšen praznik ali ne. »S pomočjo dekorativnega rezanega cvetja lahko popestrimo še tako pust in neoseben ambient. Vsak letni čas ima svojo lepoto, ki si jo lahko pričaramo tudi z niansami listja, jagodami in cvetjem – od zgodnjih marjetic do zimskih vrtnic.«

Po mnenju naše sogovornice, je vsa skrivnost pravilne izbire v kombinacijah barv in v nasprotju med velikim in majhnim. Hladne barve, kot so modra, turkizna in zelena, ustvarjajo hladno razpoloženje, hladijo ozračje in so primerne, če si na primer želimo hladno kopalnico v prostoru, v katerem ni dovolj dnevne svetlobe. V nasprotju z njimi tople barve, kot so rumena, rdeča, oranžna in rjava, grejejo in ustvarjajo toplo razpoloženje. »Različni odtenki iste barve v prostoru sicer delujejo skladno, vendar nekoliko dolgočasno. Za poživitev so nujne manjše površine zasičene komplementarne barve,« še pravi Malenškova.

Foto: arhiv Jane Malenšek