Prebarvajte ali preoblecite kos pohištva

Zlasti pohištvo iz pravega lesa je enostavno prebarvati, barva pa je lahko kakršna koli želite. Mizica za odlaganje v predsobi, ki je iz »dolgočasnega« obledelega lesa, lahko hitro postane modra ali vijolična. Potrebujete zgolj nekaj barve! In seveda ne pozabite, da je treba staro barvo prej pobrusiti. Pohištvo, ki je oblazinjeno, pa lahko enostavno preoblečete. Stara zofa bo zanimiva, če bo zažarela v novi preobleki, lahko pa tudi zgolj zamenjate okrasne blazine.

Prepleskajte eno steno

Pravzaprav sploh ni niti moderno niti domiselno, da so vsi zidovi v isti barvi. Za osvežitev doma izberite v prostoru zgolj eno steno ter jo prebarvajte v barvo, ki vam je všeč in ki se prilega notranji opremi. Strošek za malo barve je minimalen, učinek pa velik.

Poiščite poceni pohištvene kose

Kadar ljudje preurejajo stanovanje, so veseli, če se lahko znebijo pohištva in druge opreme, ki ga ne potrebujejo več. Večinoma ga lahko dobite za simbolično vsoto ali pa celo zastonj – samo da ga odpeljete. Tako lahko pridete do novih luči, nočne omarice, stolov, mize, obešalnika za plašče, fotelja … Pobrskajte po spletnih oglasnikih; najdete lahko celo zanimivo starinsko opremo za malo denarja.

Spremenite videz oken

Vaš dom bo videti popolnoma drugačen, če boste zgolj nekoliko spremenili videz oken. Omislite si nove zavese ali pa na stare zgolj prišijte okrasne svilene trakove, barvne robove in podobno. Tudi lesene karnise lahko prebarvate v živahno barvo.

Kupite izdelke v akciji

V trgovinah imajo pogosto »ostanke« - po en kos določenega izdelka, ki ga umikajo iz prodaje. Pobrskajte med njimi in morda boste našli novo kuhinjsko pipo, svetilko, okvir za sliko, zanimivo vazo …

Uredite si lastno galerijo

Izberite steno v stanovanju ter nanjo obesite svoje najljubše fotografije. Sploh ni nujno, da so slike v identičnih okvirjih ali enakih velikosti – bolj ko je galerija pisana in razgibana, bolj je zanimiva.

Čarovnija z lončnicami

Že če boste samo prestavili lončnice v stanovanju, se bo zdelo, kot da je prostor drugačen. Če jih zaradi optimalne rasti ali primernih prostorčkov v stanovanju ne morete premestiti, jim lahko zgolj zamenjate okrasne posode ali pa stare posode sami prebarvate ali jih okrasite. Tudi nova lončnica poživi videz doma, še zlasti, če je rastlina večja – omislite si okrasno pomarančo, oljko, velik fikus ali kaktejo.

Vir: www.marmelina.si