Pri izbiri barv za pleskanje stanovanje bodite pazljivi. Različne barve imajo namreč različen vpliv na ljudi: nekatere pomirjajo, druge nam dajejo dodatno energijo in nam omogočijo lažjo koncentracijo, zato naj bo uporabnost prostora vaše glavno vodilo.

Vizualni učinki barv

zelena.jpg

Poleg tega imajo barve velik vpliv na svetlobo v prostoru. Nekatere jo vpijajo in naredijo prostor bolj temen, druge svetlobo odbijajo in tako povečajo svetlobni učinek. Barve imajo tudi vizualni učinek na prostor in ga lahko bodisi pomanjšajo ali povečajo. Z izbiro pravih barv lahko torej povsem spremenite videz vašega stanovanja in s tem tudi bivalno ugodje.

Štiri osnovne barve in njihov pomen

Modra je hladna barva, ki simbolizira nebo in morje. Prostori z modro barvo nas bodo pomirjali in dajali občutek harmonije. Če modro barvo uporabljamo na večjih površinah, bo na videz povečala prostor. Modra je primerna za spalnice, ker nas bo pomirila, in za kopalnice, ki so po navadi majhne in jih takšna barva poveča. Modro odsvetujemo za prostore, kjer delate, saj boste težko ostali budni, prav tako pa se bo poslabšala vaša koncentracija.

Rdeča je temperamentna barva, ki simbolizira jezo in nevarnost. Rdeča stimulira človeško telo in nam nudi dodatno energijo za delo. Če z rdečo prebarvamo večje površine v prostoru, ga bomo vizualno pomanjšali. Primerna je za prostore, kjer delamo oziroma smo aktivni. Pri rdeči barvi bodite pozorni, saj lahko v prevelikih količinah postane utrujajoča. Povsem rdeči prostori so za marsikoga neprimerni, saj postanete zaradi barvnega učinka utrujeni.

rdeca.jpg

Zelena je mirna barva, ki simbolizira naravo. Zelena barva povečuje koncentracijo in nam pomaga pri miselnih procesih. Primerna je za prostore, kjer se učimo in mislimo. Ima podoben pomirjujoč učinek kot modra barva, vendar pa ohranja koncentracijo in nas ne uspava.

Rumena je barva, ki simbolizira srečo. S svetlostjo bo poskrbela za dobro vzdušje in nas napolnila z energijo. Tudi rumena barva, tako kot  zelena, poveča našo sposobnost mišljenja. Vizualno lahko enako kot rdeča pomanjša prostor, če jo uporabimo v velikih količinah. Priporočamo jo za dnevno sobo.

Kakšne barvne kombinacije uporabiti

v.jpg

Če boste za stanovanje izbrali do štiri barve iz barvnega kroga, ki se stikajo, bodo prostoru dajale občutek harmonije. Tako lahko ustvarite barvno raznolik prostor, v katerem bodo barve, kljub temu, da so si različne, v harmoniji ena z drugo in prostor bo dajal občutek skladnosti.

Če boste uporabili vsako četrto barvo v barvnem krogu, vam svetujemo, da eno barvo določite za dominantno barvo, glede na namembnost prostora. Drugi dve izbrani barvi bosta primarno  odlično dopolnjevali in razbili monotonost prostora, ki bi bila rezultat ene same barve.

barvni_spekter.jpg

Vse barve, ki so si nasprotne v barvnem krogu, so komplementarne in odlično dopolnjujejo ena drugo. Ker imata nasprotni barvi navadno povsem drugačen učinek,  vam spet svetujemo, da izberete primarno barvo. Če želite v prostoru veliko energije, izberite za primarno barvo rdečo, da pa ne bo preveč nabit z agresivno rdečo, jo dopolnite s pomirjujočo zeleno.