Odkar je s seznama trendnih barv izginila klasična črna, jo je kot »nova črna« nadomestila modra. Modra je hladna barva, ki daje stabilen in varen občutek, ima pa tudi pomirjujoč učinek. Odlično jo lahko kombiniramo z lesom, kovino in tkaninami. Nianse od turkizne in petrolejsko modre do srednje modre barve so prava trendna osvežitev za vsak prostor. Modro zelo dobro dopolnjujemo z rumeno, oranžno, kremno, rjavo ali sivo barvo. Če jo uporabite kot glavno barvo, vam priporočamo svetlejše tone, medtem ko so lahko detajli v močnejših niansah modre.

boje4.jpg

Barvni poudarki za vsak prostor

Zelena barva nas spominja na odprtost, svežino in ugodno ozračje. Temne nianse so primernejše za resne in konservativne osebe, svetle pa za odprte in optimistične ljudi. Močnejšo zeleno barvo, prav tako kot modro, izberemo samo za detajle, medtem ko svetli toni podarijo prostoru sproščeno ozračje. Priporočljiva je za vse prostore, uporabite pa jo na stenah (a ne na več kot dveh), dekorativnih blazinah, preprogah ali detajlih na tkaninah.

Bela barva se iz interjerja poslavlja, vse pogosteje pa jo nadomeščajo sivi toni, od svetlih do temnih. Siva barva je primerna za pohištvo v vseh prostorih, ker jo je mogoče odlično dopolnjevati z drugimi barvami. V kuhinji prevladujejo bež odtenki, ki psihološko ustvarjajo mejo med toplimi in hladnimi barvami. Kuhinja je namreč prostor, ki ni tako podvržen pogostim spremembam, zato so zanjo primerni umirjeni toni z detajli v živahnih barvah. Trendni zelena in modra se lahko pojavljata na dekorativnih predmetih, posameznih policah ali na kuhinjski steni iz keramike ali stekla.

boje5.jpg

Živahne kombinacije v otroški sobi

Modre in zelene barve ni priporočljivo kombinirati med seboj, razen če gre za pisane vzorce, ki vsebujejo polno barv. Izjema je otroška soba, kjer je dovoljena tudi ta kombinacija. Ob modri in zeleni pa izberite še tretjo barvo, ki ju bo poudarila, na primer bež, sive, nežno vijolične ali oranžne odtenke. Vsekakor se v novi sezoni odločite za poudarke interjerja v modri in zeleni ter odkrijte njuno zapostavljeno lepoto.

Kombinacije modre in zelene v prostorih si oglejte v naši fotogaleriji.