Barve so kot eden naših čutov – poudarjajo naš svet in duha. V naše življenje prinašajo spremembo: nas napolnijo z energijo, osvežujejo ali pomirjajo ter razširjajo ali otoplijo naš stanovanjski prostor. Uporaba barv v interjerju je lahko včasih dvorezen meč, saj izbrane, četudi so nam všeč, morda nimajo takšnega učinka, kot smo si želeli. Zato je pomembno izbrati tisto barvo, ki je za naš dom resnično prava, pa čeprav to pomeni odstopanje od modnih smernic. Le tako je rezultat vabljiv, navdihujoč in harmoničen bivalni prostor. Pa si oglejmo, kateri barvni odtenki prihajajo v ospredje.

Dva odtenka modre

V prihodnjem letu bosta nadvse modni sredozemsko modra in nekoliko temnejša modra s turkiznim pridihom, ki jo Pantone imenuje »seaport«. Oba odtenka modre sta primerna za vse letne čase in prinašata v prostor umirjenost in spokojnost. Ker gre za vsestranski barvi, pristajata praktično v vsak stanovanjski prostor.

Retro barve

Retro barve se vračajo – toda ali sploh kdaj niso bile modne? Odtenki v retro in vintage stilu, kot so zažgano oranžna, bledo zlata in pudrasto rožnata, ki jo pri Pantoneju imenujejo »rosette«, bodo v vrhu zaželenih v notranji dekoraciji s svežo letnico.

Pasteli

Paleta pastelnih barv bo prihodnje leto vsekakor v modi. Odtenki vijolične, zelene kot palme in rožnate kot flamingo bodo orožje vsakega notranjega dekoraterja. Pastelni odtenki običajno omehčajo interjer in mu podarijo umirjeno ter romantično vzdušje. Toda poznavalci svetujejo, naj pastele, če želimo narediti pravi vtis, kombiniramo s šokantnimi neonskimi barvami.

Nevtralne barve

Moderna izbira za interjer z letnico 2015 bo katera koli nevtralna barva, bodisi siva, kremna ali rjava. Nevtralne barve so običajno dodatek v prostoru, da uravnajo drznejšo barvno paleto. Najbolj zaželeni naj bi bili olivno zelena in nežno siva.

Drzne barvne kombinacije

Drznost je, ko gre za notranji dizajn, vedno zaželena, prihodnje leto pa bo še posebno. Zelo moden bo interjer, v katerem bodo barvo rdeče dalije spremljali nevtralni odtenki bele in globoki toni sive, združeni s črno in barvo citrusov.