Za uspešen začetek nove vrtne sezone pripravimo setveni načrt. Pred tem si pripravimo seznam rastlin, ki jih želimo gojiti. Z deli pričnemo, ko se vrtna zemlja dovolj posuši in ogreje za pripravo gredic.

Pravilno ogreta in obdelana tla

Pospravimo ostanke zadnje zimske zelenjave. Grede zrahljamo in pognojimo z organskimi gnojili. Prekrijemo jih s folijo ali tunelom in počakamo teden dni, da se zemlja ogreje; nato sejemo zgodnjo zelenjavo. Seme, ki smo ga posejali februarja, prepikiramo v toplo gredo. Ponudba semen na našem trgu je res velika. Večinoma sejemo v zemljo (vrt ali lončke), seme lahko prej nakalimo na ustrezni podlagi, ga postavimo na toplo mesto in pazimo, da je podlaga ves čas vlažna. Vrtnine sejemo neurejeno ali v setvene grede. Setev v setvene grede ni primerna za vrste, ki slabo prenašajo presajanje (na primer korenje). V setvene grede sejemo v vrstah s 15-centimetrskim razmikom. Pri setvi na prosto pazimo, da so tla primerno ogreta in pravilno obdelana.

Globina setve odvisna od velikosti semena

Pred setvijo tla prekopljemo z lopato, pograbimo vse kepe zemlje in odstranimo morebitno kamenje. Globina setve je odvisna od velikosti semena. Manjša semena sejemo bolj plitvo (1 centimeter), debelejša pa globlje (5 centimetrov). Pazimo, da sejemo dovolj na redko, da se bodo mlade rastlinice lepo razvijale. Večino zelenjave sejemo v brazde. Na gredi napeljemo vrvico in ob njej naredimo za seme dovolj globoko brazdo. Semena potresemo vanjo in jih prekrijemo s prstjo s pomočjo grabelj. Tla rahlo pretlačimo in zalijemo. Gosteje sejemo, če bomo rastline kasneje presajali. Kombiniramo lahko hitro in počasi rastoče vrste. Hitro rastoče bodo dozorele, preden bodo ovirale počasi rastoče.

Kako sejemo posamezne vrste rastlin

Če sejemo v suhih razmerah, brazdo pred setvijo zalijemo z vodo in posamezno seme rahlo zadelamo v tla in prekrijemo s suho prstjo. Rastline, ki rastejo bolj skupaj (denimo grah), sejemo v 25 centimetrov široke jarke. Semena enakomerno razporedimo in zasujemo z zemljo. Bučna in fižolova semena sejemo posamično v luknje velikosti prsta. Zelenjavo, ki jo večkrat režemo (na primer solato), sejemo prosto ali v široke jarke, ki so 8 centimetrov narazen. Mlade rastline postopno redčimo, da niso pregoste. Pri tem odstranjujemo slabše rastline. Populjene rastline odstranimo, (kompostiramo) zemljo, nato poravnamo. Presajanje je uspešnejše, če presajamo mlajše rastline.

Nasveti za presajanje

Preden začnemo presajati, rastline zalijemo. Rastlino izkopljemo iz zemlje, primemo za liste in prenesemo v izkopano luknjo ter zasujemo z zemljo tako, da so spodnji listi tik nad zemljo. Če je vreme toplo in suho, presajene rastline zalijemo in zaščitimo (gosta mreža ali stožci iz časopisnega papirja). Skrbimo, da je zemlja še nekaj naslednjih dni vlažna. Da bo pridelek obilen in zdrav, moramo zelenjavni vrt pravilno negovati – o tem pa kaj več prihodnjič.