Zdaj je čas, da posadimo čebulnice, ki barvito vzcvetijo spomladi, ko na vrtu večina drugih rastlin še spi. Zasadimo lahko zvončke, narcise, tulipane, hiacinte in podobne rastline, saj so tla še ravno prav topla, da spodbujajo rast korenin. Jeseni pa posadimo tudi lilije: denimo vijoličasto turško lilijo ali belo alojzijevo lilijo, imenovano tudi jožefova lilija ali limbar.

Kakovostna zemlja in pravo mesto

Izberite zdrave in se izogibajte suhim, uvelim, spužvastim in plesnivim čebulicam. Da bodo te spomladi zdravo zacvetele, pripravite kakovostno zemljo, v katero jih boste zasadili. Prst naj bo obogatena, za večje ravnovesje pa poskrbite tudi za dobro odtekanje vode, da se izognete gnitju čez zimo.

bulb_planting.jpg

Zelo pomembno je, da izberete primerno mesto, kamor boste čebulnice posadili. Večina cvetočih čebulnic (izjema so zvončki) bolje uspeva na direktni sončni svetlobi, zato ne spreglejte kotičkov v vašem vrtu, ki bodo zgodaj spomladi dobro osvetljeni. Če je zdaj tam senca, še ni nujno, da bo tudi spomladi, ko drevesa še ne bodo pognala listov. Za naravnejši videz jih posadite raje v skupinah kot posamično.

Postopek sajenja

Čebulnice posadite na ustrezni razdalji in globini. Priporočljivo je, da je globina sadilne jamice trikrat večja od njenega premera: narcise bi morali zasaditi od 15 do 20 centimetrov globoko, medtem ko manjše čebulnice zahtevajo globino od 7 do 10 centimetrov. Pazite tudi na razdaljo med rastlinami, da niso preveč tesno skupaj, saj jim bo to otežilo rast.

planting_bulbs.jpg

Zaščita pred škodljivci

Če imate težave z glodavci in drugimi škodljivci, ki v mrzlih mesecih napadajo vaše rastline, v sadilno jamico dodajte še malo rdeče paprike, saj jih bo odgnala. Varnejša, a zamudnejša metoda je, da okoli čebulic dodate tanko kovinsko mrežo, skozi katero korenine še vedno lahko rastejo, glodavci pa do plena ne morejo.