Prepozno sajenje

Solata je rastlina, ki obožuje hladno vreme. Če jo zasadite prepozno, kar pozabite nanjo! Enako velja za korenje in grah. Te vrste zelenjave posadite v začetku pomladi. Najbolje je, da si roke za vrtna opravila napišete na koledar. Tako boste točno vedeli, kdaj je primeren čas za sajenje katere izmed vrtnin.

Gnojenje ob pravem času

Če boste rastlinam zagotovili obilo organskih snovi in deževnikov (te ima zemlja še posebno rada, saj poskrbijo za zračenje in koreninam omogočijo dihanje), potem ne potrebujete veliko gnojila. Če pa ste zasadili novo rastlino, ki za razvoj potrebuje drugačno prst, potem ji z ustreznim gnojilom le pomagajte pri aklimatizaciji. In gnojite le, ko so rastline v razvojni fazi. Če delujejo bolno, nikar nanje ne zmečite kupa gnojil, saj boš s tem storili več slabega kot dobrega.

Prezgodnje sajenje

Občudujemo vašo zagnanost, da ste na vrt prišli že v zimski puhovki in rokavicah ter se lotili dela, preden je minila zadnja pozeba. A bili ste prezgodnji. Upoštevajte raje klimatske razmere in nikar na vrt ne zasajajte rastlin, dokler še obstaja možnost zmrzali.

Preveč zalivanja

Malo manj vode, prosim! Samo zato, ker gre za vrt, še ne pomeni, da lahko prst in rastlinske korenine vsak dan prenesejo za jezero vode. Korenine morajo dihati in v takšnih pogojih tega ne zmorejo. Preveč vode povzroči gnilobo, glivično bolezen in plesen! Najbolje je vrt in trato zalivati zjutraj, saj je bo takrat manj izparelo. Poleg tega jutranja rosa še dodatno navlaži prst in rastline. Zalivanje v nočnem času lahko privede do razvoja plesni, saj ni sonca, ki bi vodo posušilo.

Premalo zalivanja

Če je prst po drugi strani premalo zalita, ravno tako ni najbolje. Izkopljite 30 centimetrov globoko in 15 centimetrov široko luknjo. Napolnite jo z vodo in počakajte, da se posuši. Zdaj jo ponovno napolnite in poglejte na uro. Če voda odteče prej kot v treh urah, je prst presušena in potrebuje več vode.

Več nege!

Vrt ste zelo lepo zasadili, zdaj pa ste ga prepustili samemu sebi. Lahko bi ga vsaj malo zaščitili z lubjem, borovcem ali listjem. Tako voda ne bo prehitro izparevala, dež in veter pa ne bosta s takšno lahkoto odnašala vrhnje plasti zemlje. Ne pozabite razredčiti rastlin, če ob rasti opazite, da ste jih zasadili preveč na gosto. Rastlina namreč potrebuje prostor za rast; če ga nima, s pridelki ne bo nič.

Preverite prst

Preverite kakovost prsti. Kupite test v vrtnem centru in poglejte, kaj prsti manjka oziroma česa ima preveč. Videli boste, koliko hranil ima in kakšna je njena PH-vrednost, pa tudi koliko organskih snovi vsebuje, kar je zelo pomembno za rast vrtnin, ki ste jih zasejali. Poskrbite za to, da zemlji dodate tisto, kar ji manjka.

Plevel krade sončne žarke

Odstranite plevel. Plevel namreč preprečuje, da bi sončni žarki, voda in hranila prišli do prsti. Vsaj enkrat na teden izpulite to nadlogo iz zemlje skupaj s korenino. Morali boste delati na kolenih, zato vzemite podlogo zanje. Da boste imeli še naprej tako nežne roke, si nadenite rokavice. Plevel zatrite v kali, sicer se bo preveč razrasel. Ker raste enako hitro kot semena, ga boste kasneje zelo težko ločili od pridelkov.

Pesticidi niso čudežno zdravilo

Škodljivcem se ne morete izogniti. Nekateri insekti, kot so metulji, pikapolonice in čebele, vrtu celo koristijo, večina pa zgolj želi pojesti tisto, kar poskušate vzgojiti. Čeprav vas ob pogledu na grozeče male pošasti, ki plezajo po zelenju, zajame panika in vas prime, da bi izpraznili ves pesticid na eni sami rastlini, se zadržite. Pesticid bo resda ubil živali, strupene kemikalije pa bodo prodrle v prst in uničile njeno uravnoteženost, ki ste jo tako težko vzpostavili. Včasih je dovolj že, če po rastlinah razpršite milnico. Resda boste imeli s tem nekaj več dela, saj boste morali liste obrisati in jih dobro sprati, a bolje to, kot jesti strup, kajne? Vrtnarji uporabijo štirikrat več kemikalij na kvadratni meter kot kmetje. Z njimi onesnažijo več vode kot kmetje in industrija skupaj.

Nekaterim rastlinam podnebje ne ustreza

Sprijaznite se z dejstvom, da rastlina za rast potrebuje določene pogoje. In če ti niso izpolnjeni, z njo ne bo nič. Pika.