Vrt morate najprej očistiti vseh ostankov umazanije iz prejšnje vrtnarske sezone. Nekateri ste to storili že jeseni, vseeno pa se čez zimo nabere razna navlaka, ki jo je treba z vrta odstraniti. Listja nikar ne zavrzite, saj je hranljiv vir gnojila, zato ga raje zakopljite v zemljo. Poleg vrta lahko počistite tudi bližnjo okolico doma ter tako istočasno opravite še koristno spomladansko čiščenje.

Zemlja ne sme biti presuha ali preveč nasičena z vodo

Čebulice trajnic, ki ste jih čez zimo pustili na vrtu, so bile verjetno zaščitene s slamo ali blagom, zato jih odkrijte in jim dajte prosto pot za rast. Slamo lahko zamešate v zemljo ali odvržete na kompostni kup, za boljšo prst pa jo morate tudi presušiti. Bliža se aprilsko deževje, kar pomeni, da morate paziti, da zelenjave ne sadite v razmočeno, blatno zemljo, saj se semena ne bodo prijela.

vrt_pripravljen_za_sejanje.jpg

Dobro ocenite stanje vašega vrta, preden začnete s sezono sajenja. Premislite, kakšen je bil videti lansko leto in kaj vas je morda takrat motilo; pomislite tudi, katere rože in zelenjavo boste sadili ter koliko sončne svetlobe potrebujejo. Spomnite se morebitnih območij plevela, ki so vam nagajala lani in jih za več tednov pokrijte s črno plastično folijo, da jih bo uničila. Kombinacija dežja in močnejšega sonca bo plevel spremenila v koristno gnojilo.

vrtni_plevel_crna_folija.jpg

Uporabljajte naravna gnojila

Zemljo morate vsako leto ustrezno nahraniti s svežim kompostom in najbolje naravnim gnojilom, na primer s kokošjimi iztrebki, ostanki zgnile trave, jajčnih lupin ali posušenega listja. Izogibajte se umetnih kemikalij. Raje skozi celo leto odlagajte naravne odpadke na poseben kompostni kup, ki ga lahko spomladi uporabite za obogatitev zemlje.

spring_2008_garden.jpg

Čas za sajenje pride na koncu in zahteva poseben smisel za organizacijo. Upoštevati morate lastnosti in potrebe vseh rastlin: preverite, katera semena ali čebulice uspevajo bolje, če uporabite sistem kolobarjenja in jih vsako leto presadite na drugo mesto. Bodite pozorni na zaporedje zelenjave ter kako se različne vrste obnesejo druga zraven druge.