Za začetek nekaj splošnih ugotovitev:

- lastniki ribic so najbolj srečni

- lastniki psov so v družbi najbolj zabavni

- lastniki mačk so najbolj odvisni od nekoga in čustveno občutljivi

- lastniki kuščarjev so najbolj neodvisni

Psi in mačke

Da, obstajajo razlike med ljubitelji psov in mačk. Znanstveniki ugotavljajo, da so lastniki psov za 15 odstotkov bolj ekstravertirani, za 13 odstotkov bolj pripravljeni na kompromise in za 11 odstotkov bolj vestni.

Glede na raziskavo Richarda Wisemana, ljudje pogosto osebnosti ljubljenčkov vidimo kot lasten odsev. Torej, če želimo izvedeti kakšen je določen posameznik, lahko veliko ugotovimo, če ga vprašamo, kakšen je njegov ljubljenček.

Glede na pasmo psa lahko ugotovimo, ali je posameznik liberalno ali konzervativno usmerjen. Lastniki, ki izberejo nežne pasme in te vidijo kot sebi enake, so bolj liberalci. Lastniki, ki izberejo pasme na podlagi zvestobe in ubogljivosti, veljajo za bolj konzervativne.

Študija, ki so jo izvedli na Univerzi Leicester navaja, so bolj problematični mladostniki bolj naklonjeni zahtevnejšim pasmam. Hkrati velja, da so lastniki psov bolj zdravi od ostalih. Psi namreč nudijo več blagodejnosti na naše zdravje kot mačke.

Za krvni tlak pa naj bi bilo celo koristno gledanje posnetkov živali, saj ti pomirjajo. Raziskave so tudi pokazale, da moški redkeje čistijo za svojimi ljubljenčki kot ženske.