Barve v naše življenje prinašajo spremembo – nas napolnijo z energijo, osvežujejo ali pomirjajo ter razširjajo ali otoplijo naš stanovanjski prostor. Uporaba barv v interjerju je lahko dvorezen meč, saj izbrane, četudi so nam všeč, morda nimajo želenega učinka. Pomembno je izbrati tisto, ki je za naš dom resnično prava, četudi ni modna. Le tako je rezultat vabljiv, navdihujoč in harmoničen bivalni prostor.

Modro kot ocean in nevtralno

Modra barva letos nadaljuje svoj pohod v interjerju, tokrat v odtenkih oceana – kraljevsko modre, kobaltno modre, nebesno modre in turkizna. Predstavljamo si, da modre nianse pristajajo le v kopalnico, vendar modra, še posebno njeni svetli odtenki, vnese v vsak prostor občutek miru in spokoja. Če vseh sten ne želite povsem pobarvati modro, izberite kakovostne tapete z belim ozadjem in vpadljivim modrim vzorcem. Modre odtenke pa lahko v prostor vnesete tudi z dodatki.

Nevtralni odtenki prostorom podarijo občutek miru in udobja ter ustvarijo sproščeno okolje. Modna izbira za interjer z letnico 2015 je katera koli nevtralna barva, naj bo siva, kremna ali rjava. Nevtralne barve se odlično skladajo z vsemi drugimi in navadno v prostoru uravnotežijo drznejšo barvno paleto. Če imate barvasto pohištvo, se bo to dobro podalo k stenam v nevtralnih niansah, prav tako tudi, če je pohištvo nevtralnih barv.

Marsala vštric z retro barvami

Temnejša barvna lestvica, zlasti temno rožnati in vijolični barvni odtenki, je letos v notranjem dizajnu nadvse priljubljena. Pantone je kot barvo leta celo razglasil toplo marsalo – zemeljski, vendar sofisticiran odtenek rdečkasto rjave, ki je idealna za kuhinje in jedilnice. Modne odtenke rožnate in vijolične, ki se najbolje skladajo s sivimi, v obstoječo barvno shemo vključite s prti in prtički, posteljnino in drugimi tekstilnimi izdelki.

Retro barve se vračajo – toda ali sploh kdaj niso bile modne? Odtenki v retro in vintage stilu, kot so zažgano oranžna, bledo zlata, olivno zelena, rumenkasta in pudrno rožnata, so v vrhu zaželenih v notranjem opremljanju. Idealne so za interjer, ki je letos še posebno eklektičen s pohištvom različnih slogov in mešanjem vzorcev. Na plan torej s pohištveno opremo, podedovano od babic in dedkov, ki je spravljena na podstrešju ali v kleti!

Vedno priljubljeni pasteli

Pastelne barve so bile vedno priljubljene in to se letos ne bo spremenilo. Pastelni odtenki navadno omehčajo interjer in mu podarijo umirjeno ter romantično vzdušje. Svetlo vijolična, zelena kot palma in rožnata kot flamingo so še posebno v trendu. Toda poznavalci svetujejo, naj pastele, če želimo narediti pravi vtis, kombiniramo s šokantnimi neonskimi barvami.