Seveda trendi, če pogledamo podrobneje, še obstajajo, vendar so bolj kot kdaj koli ohlapni – predstavljajo zgolj predloge in teme namesto strogih pravil. Pa si oglejmo, kaj bomo v notranjem dizajnu lahko novega videli letos.

Raznovrstnost in eklektični nadih

V letošnjem letu je poudarek na raznovrstnosti - prostori morajo biti uporabni za več namenov in prilagodljivi. Pohištvo in dodatki imajo več kot le eno samo vlogo ter združujejo praktičnost z estetiko. Opreme za dom ne bomo več menjavali le zato, ker je iz mode, temveč bomo poleg novega pohištva postavili stare, že pozabljene kose s podstrešja ali iz kleti, morda podedovane od starih staršev. Opremo bomo izbirali pazljivo, mogoče bomo celo potrošili več za kakovostne izbrane rokodelske izdelke ter jih kupovali neposredno od izdelovalcev.

Na novo predstavljena klasika in združevanje trendov, še posebno tradicionalnega, sodobnega in rustikalnega, bosta interjerju z letošnjo letnico podarila eklektični nadih, ki ga bodo še poudarili pohištvo mešanih slogov in raznovrstni vzorci. Če boste kupovali le tisto opremo, ki vam je resnično všeč, boste ustvarili izviren videz svojega doma.

Lovljenje mavrice

Barva se je nedvomno vrnila v interjer, toda katere odtenke boste izbrali, je odvisno od vas. Uporabite jih lahko v vseh mogočih kombinacijah – odtenek na odtenek, kontrastno, naravno ali eksotično, pri čemer neobičajne barvne združitve dobijo letos najvišje točke za slog. Nekaj barv je nedvomno vodilnih, predvsem modra. Posebno priljubljeni so temni odtenki, kot so temno mornarska, indigo in morda kot črnilo, ki so dobro nadomestilo za črno. Prav tako so modni kot ocean modri odtenki, ki gredo dobro k bakrenim tonom, zlasti bakreno rožnati.

Ta mehak rožnato oranžen odtenek z veliko globine je v svoji napovedi barvnih trendov za leto 2015 populariziral izdelovalec barv Dulux. Njegov tekmec Pantone pa je kot barvo leta razglasil toplo marsalo – zemeljski, vendar sofisticiran odtenek rdečkasto rjave, ki je idealna za kuhinje in jedilnice. V obstoječo barvno shemo jo lahko vključite s prti in prtički, posteljnino in drugimi tekstilnimi izdelki.

Nova globalna etničnost

Vzorci so še živi, od paisleyja in kara do vzorcev perzijskih preprog, in so pogosto združeni s sodobno barvno paleto, uporabljamo pa jih lahko bodisi kot prevelik ali miniaturni dodatek v interjerju. Sproščena grafika, svobodna geometrija in zabrisane linije so uporabni za ublažitev monokromatske barvne palete. Priče smo novemu valu etničnih tiskov z raznovrstno dediščino, ki odsevajo vse bolj združeno svetovno skupnost.

Močni grafični vzorci in zabrisane palete so še posebno učinkoviti v kombinaciji s skoraj skandinavskim minimalizmom – veliko lesa, surovih kovin in belih sten – kar ustvari svež in sofisticiran videz. Oblikovalci uporabljajo teksturirane tkanine, kot sta žamet in rustikalno tkanje, ter detajle, kot so našitki in vezenje, ki odsevajo oživljeno zanimanje za ročna dela.

Narava in še nekaj tehnologije

V interjerju z letošnjo letnico ne smejo manjkati reciklirani les, kamen in kovina, pridružuje pa se jim živalska koža – ne samo za preproge, temveč tudi za prevleke in blazine. Toda najboljši način za izraz narave v prostoru so rastline, bodisi kot zelene stene ali pa kot velike skupine lončnic različnih velikosti in oblik. Po drugi strani pa v naše domove še vedno vdira digitalna revolucija. V trendu so fotografije, ki predstavljajo zlasti posnetke v slogu Instagrama – od fresk na zidovih do blazin.

Tapete so še vedno priljubljene, z motivi poudarjeni zidovi pa ne več. Stene bodo postale zanimive s pleskanjem po conah, pri čemer uporabimo eno ali dve barvi, da razdelimo cele stene ali dele le-teh. Umetniška dela iz tkanin, volne ali mešanih materialov bodo na zidovih letos nadomestila prej priljubljene kovinske strukture. Če jih naredite sami, dobite dodatne točke za ustvarjalnost in izviren interjer.

Večja pozornost dodatkom

In ne nazadnje – dodatki, ki jim je letos namenjena mnogo večja pozornost kot prej. Držala za odpiranje predalov in stikala za luči bomo izbirali prav tako pazljivo kot pisalno mizo in svetilke, kuhinjske armature pa se z običajnega nerjavnega jekla preusmerjajo v sončni baker in druge kovine toplih barv.

Vir: www.thenational.ae