Pomembna sposobnost prečiščevanja

Rastline zbudijo prostor in imajo veliko sposobnost prečiščevanja – tako kot njihove zunanje vrstnice opravljajo tudi sobne rastline fotosintezo, torej spreminjajo ogljikov dioksid v kisik. Iz zraka, ki ga dihamo, lahko „potegnejo“ strupene kemikalije, kot so benzen, formaldehid in aceton. Nasa je odkrila, da lahko zelene rastline pripomorejo k uničevanju bakterij v zraku, zato znanstveniki resno razmišljajo, da bodo rastline izboljševale zrak v bodočih vesoljskih bazah.

Dve ali tri velike sobne rastline, posajene v lončkih s premerom 25 do 30 centimetrov, lahko očistijo zrak v prostoru, velikem od 9 do 14 kvadratnih metrov. Za kar najboljši učinek naj bodo rastline v vašem "dihalnem dosegu" - največ tri četrt metra od prostora, kjer sedite ali ležite. Najboljše »čistilne« okrasne rastline so okrasna palma, salonska palma, gumijevec (fikus), fikus alii, praprot, azijski datljevec, dracena, angleški bršljan in spatifil.

Napotki za uspešno rast

Uživanje v blagodejnih učinkih zelenih rastlin v stanovanju je prijetno, ohraniti jih pri življenju pa zahteva nekoliko več dela. Veliko ljudi nehote ubije svoje rastline s preveliko prijaznostjo – premočnim zalivanjem. Veliko rastlinskih vrst namreč potrebuje zalivanje le enkrat na teden, nekatere pa tudi na dva do tri tedne. Če je prst vlažna, potem rastlin še ni treba zaliti.

Za rastline morate izbrati pravšnjo velikost lončka, kajti če postavite majhno rastlino v velik lonček, ostane zemlja predolgo vlažna, zato rastlina zgnije. V premajhnem lončku pa korenine nimajo dovolj prostora za rast, zato se rastlina ne bo dovolj dobro razvijala.

Dovolj svetlobe, vlage in gnojil

Sobne rastline naj bodo čiste. Redno brišite prah z njih in jih občasno postavite pod prho. Potrebujejo tudi dovolj svetlobe za uspešno rast. Večina jih uspeva v prostorih z veliko posredne svetlobe; idealno je, da je rastlina na svetlem vsaj osem ur na dan. Če želite, da bodo rastline lepo uspevale, jim enkrat mesečno dodajte gnojilo. Nekatere okrasne rastline, denimo orhideje, imajo raje večjo zračno vlago, zato jih občasno poškropite s svežo vodo.

Vir: www.chicagotribune.com