Ali ste vedeli, da so formaldehid, benzen in trikloroetilen nujne sestavine gradbenih sredstev in čistil ter so zato tudi sestavina naših domov, s katerimi počasi, a učinkovito polnijo zrak.

V boju proti formaldehidu se je kot najbolj učinkovita pokazala zelenčica, rastlina s zeleno belimi in dolgimi suličastimi listi. V samo šestih urah je koncentracijo formaldehida s 14 ppm (enota za merjenje koncentracije parts per million – delcev na milijon) znižala na 2 ppm.

Rastline čistijo in vlažijo zrak

Rastline so lep okras in hkrati tudi znižujejo nivo ogljikovega dioksida v prostoru, vlažijo zrak in oddajajo kisik. Manj znano je, da so nekatere rastline bolj učinkovite kot druge.

Chlorophytum comosum ali zelenčica, Epipremnum aureus ali zlati potos, Syngonium podophyllum ali singonij so uporabili v poskusih s povečano ravnjo koncentracije zdravju škodljivih snovi. Študija je pokazala, da naj bi bilo v prostoru, velikem 2.000 kvadratnih metrov, najmanj 15 različnih rastlin, da bi lahko vzdrževale optimalno količino plinov v zraku.

Nevtralizatorji škodljivih plinov

Učinkoviti nevtralizatorji škodljivih plinov v zraku so kokosova palma, hoveja, fikus, bršljan, kodrolistna praprot, filodendron, spatifil in sanseveria. Sledijo jim rastline, ki zvišujejo raven zračne vlage, med njimi so bostonska praprot, sobna lipa, zelenčica, bambusova palma, spatifil in ciperus.

Rastlin ne postavljajte v spalnico, saj rastlina ponoči vsrkava kisik in oddaja ogljikov dioksid.