Po mnenju Ameriškega združenja za pljuča so v veliko gospodinjstvih navzoče kemikalije, kot so radon, formaldehid, ogljikov monoksid in še mnoge druge. Vir škodljivih kemikalij so lahko pesticidi, čistila, barve, topila in še mnoga druga sredstva, ki jih uporabljamo pri gospodinjskih opravilih. Znano je, da te kemikalije pripomorejo k razvoju kroničnih zdravstvenih težav, med drugim pljučnega raka.

Kaj lahko storimo za boljšo kakovost zraka?

Za začetek so dobra rešitev nekatere sobne rastline. Nasa je že leta 1989 objavila poročilo z naslovom Notranje rastline za zmanjšanje onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih. V poročilu so podrobno opisane ugotovitve dveletne raziskave o učinkovitosti sobnih rastlin pri odstranjevanju onesnaževalcev zraka v zaprtih prostorih. Nasino poročilo sicer pušča odprta vrata za nadaljnje raziskave, vendar pa so rezultati obetavni. Raziskovalci so sestavili seznam rastlin, ki so pri odstranjevanju škodljivih toksinov najučinkovitejše. Nekatere sobne rastline lahko izboljšajo kakovost zraka že v štiriindvajsetih urah. Med toksini, ki jih sobne rastline pomagajo odstranjevati ali pa vsaj znatno zmanjšajo njihovo količino, so benzen, trikloroetilen in formaldehid.

best_houseplants_improve_indoor_air_quality_7.jpg

Med raziskavo so odkrili tudi, da se rastlinam, ki so stalno izpostavljene zraku, v katerem so toksini, kot je benzen, povečuje sposobnost čiščenja zraka. To pravzaprav ni presenetljivo, če vemo, da se lahko mikroorganizmi gensko prilagodijo okolju – tako lahko povečajo tudi svojo sposobnost, da uporabijo strupene kemikalije, ki so jim stalno izpostavljeni, kot vir hrane.

Že če je na devetih kvadratnih metrih ena sobna rastlina s premerom od petnajst do dvajset centimetrov, ki ne potrebuje veliko sončne svetlobe, lahko močno izboljša zrak v prostoru. Absorbcija strupenih kemikalij pri nekaterih rastlinah je še večja, če jim odrežemo spodnje liste in pustimo zemljo odkrito. Če boste sobne rastline kombinirali s sistemi za filtracijo zraka, pa bodo rezultati še boljši. Vendar pa so rastline tudi same po sebi hiter, poceni in dokazano učinkovit način, da izboljšate zrak in s tem tudi svoje zdravje.

best_houseplants_improve_indoor_air_quality_5.jpg

Katere sobne rastline so najučinkovitejše "čistilke"?

Glede na izsledke raziskav je najbolje, če si za čiščenje zraka omislite gerbero (Gerbera jamesonii), navadni bršljan (Hedera helix), salonsko palmo (Chamaedorea seifrizii), nitasti betičnik (Aglaonema modestum), obrobljeno draceno (Dracaena marginata), dišečo zmajevko (Dracaena massangeana), krizantemo (Chrysanthemum morifolium), spatifilo (Spathiphyllum), taščin jezik (Sansevieria laurentii), draceno vrste Dracaena warneckii ali zmajevko (Dracaena deremensis).