Nedavna študija ameriške vesoljske agencije Nasa je pokazala, da 160 kvadratnih metrov prostora očisti že od 15 do 20 rastlin, posajenih v cvetlične lončke s premerom 15 centimetrov. Seveda pa zrak bolje čistijo rastline, ki so tudi same v odličnem stanju, zato vam predstavljamo vrste, ki ne potrebujejo veliko nege.

Taščin jezik

Rastlina z nenavadnim imenom odlično uspeva tudi v sobah, ki nimajo veliko svetlobe. Poleg tega lahko celo zimo preživi povsem brez vode, poleti pa potrebuje le nekaj zalivanja tu in tam, ko se pač spomnite.

img_5104.JPG

Aglaonema

Tako kot taščin jezik tudi aglaonema ne potrebuje veliko svetlobe. Sicer jo morate redno zalivati, vendar pa ne potrebuje vode ravno vsak teden.

Difenbahija

Ta rastlina potrebuje zmerno svetlobo (torej niti prešibko niti premočno). Najbolje uspeva blizu oken, ki gledajo na vzhod. Njena prst bi morala biti vedno nekoliko vlažna, vendar pa ne povsem mokra. Ni primerna za gospodinjstva z otroki in hišnimi ljubljenčki, saj je strupena, če jo zaužijejo.

Živkasta kosmuljka

Tudi živkasta kosmuljka se bo najbolje počutila ob oknu, ki gleda na vzhod. Poleg tega bo preživela v praktično vsakih razmerah, najbolje pa se bo razvijala, če jo boste redno zalivali. Nasa je ugotovila, da najbolje čisti formaldehid.

p1140190.JPG

Bršljan

Postavite ga na okno, ki gleda proti jugu ali zahodu, vendar pa naj bo med njim in oknom še prosojna zavesa. Redno ga zalivajte; sicer pa tudi to ni rastlina za gospodinjstva z otroki in hišnimi ljubljenčki.

Spatifil

Odlično uspeva pod umetno svetlobo, zato je pogost dodatek pisarn. Prst naj bo vedno rahlo vlažna. Če spatifila ne boste redno zalivali, vas bo hitro opomnil tako, da bo nekoliko ovenel, vendar pa se bo po ponovnem zalivanju hitro spet razbohotil.

Šeflera

Najbolje uspeva ob južnem ali zahodnem oknu, ki pa je zavarovano s prosojno zaveso. Med zalivanji naj se prst nekoliko posuši, pomembno pa je tudi, da ni niti na prepihu niti na neposredni sončni svetlobi.