Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine je lastnika, Pačnikovo družbo Alpinum, že leta 2010 začel opozarjati na nevzdržno stanje lesenega objekta, ki se je v začetku februarja pod težo snega dokončno podrl. Tudi zato, ker je lastnik na dotrajano streho namestil plastično ponjavo, kar je bil praktično tudi edini njegov poseg v dotrajano vilo. Ko se je na zgradbi porušil leseni del, je bila še zima, zdaj pa je praktično že pomlad, a ruševin ni še nihče odstranil. Kako je to mogoče, ko pa je država ukrepala?

Inšpektorica enote v Kranju je namreč že 4. februarja lastniku objekta izdala odločbo, ki zahteva, da v petih dneh odstrani razpadli objekt. Ker gre za nevarno gradnjo, po predpisih nobena pritožba ne zadrži izvršitve odločbe. Ta je lastniku naložila, da odstrani praktično vse: pritličje, nadstropje in mansardo oziroma lesene dele. Konec februarja so inšpektorji ugotovili, da so stavbo dokončno porušili, kar naj bi po neuradnih podatkih storilo gozdarsko podjetje iz Gorij. Inšpektorji so zagotovili, da se bo postopek nadaljeval skladno s pristojnostmi.

Toda inšpektorji so že v začetku februarja jasno zapisali, da je rok za odstranitev (ne porušitev!) pet dni po prejemu odločbe. Pri inšpekciji smo preverili, ali odstraniti tudi za državo v tem primeru pomeni pospraviti ruševino. Pritrdili so nam, a ruševine kljub temu še kar ostajajo, kar je vsaj žalostno, če ne sramotno za turistični kraj. Dokler je lastnik spomeniško zaščiten objekt samo zanemarjal in prepuščal propadu, je bilo to manj očitno, zdaj pa je ruševina v opomin delovanju države in ponovno tudi lastnika. Jana Pačnika smo iskali na sedežu podjetja Alpinum v Ljubljani, a je javno objavljena številka neobstoječa, podjetje nima elektronskega naslova, niti svoje spletne strani. Ukvarja pa se – s hotelirstvom. A nedosegljivost Pačnikovih kot lastnikov nekaj bohinjskih hotelov je že stalna praksa in zato lahko le upamo, da bodo podrtijo odstranili.