Različne podlage se različno obnašajo (raztezajo in krčijo) ter različno vpijajo premaz v podlago. Uporabljamo jih za različne namene (dekorativne, kot je na primer lesena stenska obloga, ali funkcionalne, kot sta lesena miza ali stol). Treba je ločiti med premazi za notranjo in zunanjo uporabo. Slednji so izpostavljeni vremenskim vplivom ter morajo biti bolj elastični in svetlobno obstojni.

Sodobni okolju prijazni premazi na vodni osnovi so že izpodrinili premaze na osnovi topil na področju stavbnega pohištva (lesena okna, vrata, lesene hiše, vrtno pohištvo), notranjega pohištva, fasad in notranjih sten. Kovinska industrija zaradi njihovih lastnosti delno še uporablja premaze na osnovi topil.

Še posebej je zaščita z barvnim premazom pomembna za les, saj ga z njeno pomočjo čim dlje ohranimo pred propadanjem, hkrati pa ga lahko odenemo v drugačne, trendovske barve in mu damo želen sijaj. S premaznimi sredstvi ga ščitimo tudi pred mehanskimi vplivi. Zunanji dejavniki, ki vplivajo na propadanje lesa, so spremembe vlage in temperature, čemur posledično sledi pokanje lesa, napadi plesni, gliv in žuželk ter propadanje zaradi UV-žarkov.

Zaščita za les je sestavljena iz osnovne zaščite (impregnacije Woodex teknol aqua), ki les globinsko impregnira. Nanašamo jo z oblivanjem, brizganjem ali čopičem. Les ščiti pred napadom gliv in žuželk. Premazi Woodex uni lazura se bolj enakomerno vpijajo v les. Sledijo trije nanosi univerzalne lazure Woodex za les. Ta je sestavljena iz kombinacije alkidno akrilnih veziv. Alkidna osnova se vpije globoko v les in barvi omogoča odličen oprijem na podlago (preprečuje luščenje in pokanje barve), zaradi akrilnega veziva pa dobimo elastično in stabilno površino, odporno proti UV-žarkom.