Razstava bo odprta do 4. marca vsak dan od torka do nedelje. Iz bogate zbirke arhitekturnega muzeja bodo prvič na ogled tudi Kraljevi arhivi, skice, fotografije, različni prototipi in končni izdelki, kot so sklopljivi naslonjač Rex, Lupina, 4455 in modularno sistemsko pohištvo Futura, Savinja, Javor in Konstrukta, če naštejemo le najbolj znane. Za razstavo je podjetje Impakta Les ponovno oživilo tudi stol Mosquito, ki še nikoli ni bil v redni proizvodnji.

niko_kralj_stoli.jpg

Legenda slovenskega industrijskega oblikovanja

Niko Kralj ni le legenda slovenskega industrijskega oblikovanja, temveč tudi njegov utemeljitelj. Sodi med najpomembnejše svetovne industrijske oblikovalce 20. stoletja. Njegova oblikovalska kariera je dolga in poleg več izpeljank znamenitega Rexa obsega oblikovanje številnih stolov in pohištvenih sistemov. Inovativne rešitve, ki jih je Kralj uporabil pri oblikovanju pohištva in drugih izdelkov, so prispevale k uveljavitvi slovenske pohištvene industrije in razvoju kulture bivanja v Sloveniji. Pričajo o bogatem znanju oblikovalca in družbeni naravnanosti njegovega dela. Zaradi brezčasnosti oblikovanja se mnogi Kraljevi izdelki uvrščajo v klasiko svetovnega oblikovanja.

Širok spekter njegovega delovanja poleg načrtovanja izdelkov in proizvodnih programov, ki so zaznamovali domove in pisarne konec 20. stoletja, obsega prizadevanja za racionalizacijo proizvodnje in pionirske dosežke na področju izobraževanja oblikovalcev. Ustanovil in vodil je Inštitut za oblikovanje na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, v okviru katerega je izpeljal več deset raziskovalnih nalog in prispeval k razvoju teorije oblikovanja. Je avtor dobrih sto patentov doma in v tujini in plodovit pisec številnih člankov. Za svoje delo je prejel več nagrad.

rex1.jpg

Unikatnost skozi serijo

Kralj si je za ideal postavil modularno pohištvo - združljive industrijsko proizvedene enote, ki pa bi uporabniku omogočale preprosto sestavljanje po lastnih zamislih. Ali kot je slednje razložil sam: s sistemom Futura, Savinja in Javor (če naštejemo le najbolj znane) si je prizadeval doseči »unikatnost skozi serijo«. In prav z zadnjimi besedami bi lahko opisali tudi Nika Kralja samega. Bil je svojstven raziskovalec, inovator, pedagog, toda s pomembnim dodatkom: v svojem bistvu je bil in ostal industrijski oblikovalec.