Na razstavi je predstavljena tudi alternativna zgodovina urbanizma, ki sproža urgentna vprašanja o odgovornosti arhitektov in načrtovalcev ter o politiki mestnih virov in njihove redistribucije. Razstava kritično odstira zgodovino dejanj prebivalcev, ki proizvajajo hotenje po skupnosti in odgovarjajo na varčevalne ukrepe ter urbane in ekonomske pritiske, so sporočili iz galerije Dessa.

Urbani razvoj »od spodaj navzgor«

Kustosinja je razstavo zasnovala na večletni kuratorski raziskavi, ki je vključevala tudi terensko delo na različnih celinah. Predstavlja tako zgodovinske kot sodobne primere urbanega razvoja "od spodaj navzgor" v različnih mestih, kot so Amsterdam, Bremen, Čikago, Chimalhuacan, Hongkong, Carigrad, Leipzig, London, New York, Pariz, Quito in Dunaj. "Urbanizem 'od spodaj navzgor' je potisna sila urbanega razvoja in pogosto spodbuda spremembam urbane politike," je zapisala Krasnyjeva.

Danes predavanje na gradbišču na Masarykovi

Njeno razstavo Praktični Urbanizem - pravica do zelenega (Hands-on Urbanism - The Right to Green) so prvič predstavili leta 2012 v Arhitekturnem centru na Dunaju in na beneškem arhitekturnem bienalu. V sklopu razstave Krasnyjeva danes ob 18. uri pripravlja tudi predavanje na mirujočem gradbišču na Masarykovi cesti v Ljubljani med Resljevo in Kotnikovo ulico.