Upoštevajte domače podnebje

Preden posadite vse mogoče rastlinske vrste, razmislite, v kakšnem podnebju živite. Najlažje bodo namreč vedno uspevale rastline, ki jim ta popolnoma ustreza. Upoštevati pa morate tudi mikroklimo svojega vrta. Premislite, koliko sonca in sence ima, ter izberite vrste, ki jim takšne razmere najbolj ustrezajo.

Naredite načrt ureditve

Ne morete vendar kar saditi brez kakršnega koli načrta! Oglejte si svoj prostor, nato pa na papir narišite načrt vrta. Tako bo hitreje deloval urejeno in privlačno, poleg tega pa bo vsaka stvar na pravem mestu (rastlina, ki potrebuje več sence, bo imela več sence, rastlina, ki potrebuje več sonca, pa bo imela več sonca).

Spoznajte lokalne škodljivce

Razmislili ste o pravih vremenskih razmerah, pozanimali ste se o količini vode, ki jo vsaka rastlina potrebuje, toda vedeti morate tudi, kateri škodljivci jih bodo napadli. To vam lahko najbolje razložijo v lokalnem vrtnem centru. Nato vnaprej premislite, kako boste prav te škodljivce odvrnili od svojega vrta.

Upoštevajte velikost

Sadike so pač majhne, toda enkrat bodo zrasle do polne velikosti. Morda bo to že čez mesec dni, morda pa šele čez pol leta. V vsakem primeru morate vsaki rastlini pustiti dovolj prostora, to pa pomeni, da se morate v vrtnem centru dobro pozanimati, kakšno velikost lahko pričakujete.

Naredite prostor zase

Vsekakor želite čim več lepih rastlin, toda v vrtu morate načrtovati tudi prostor zase. Vključite potke, po katerih se boste lahko sprehajali, klopi, na katerih boste lahko spočili sredi zelenja, pa tudi jedilno mizo, na kateri boste lahko zunaj pojedli zajtrk ali večerjo. Vrt pač urejate, da boste lahko v njem tudi uživali.

Vzemite si čas za nego

Lep vrt zahteva tudi veliko nege, svoje delo pa si lahko olajšate, če izbirate rastlinske vrste, ki zahtevajo manj nege (manj obrezovanja, zalivanja in tako naprej). Poleg tega si določite del dneva, ko se boste sprehodili skozi vrt, ga zalili in populili plevel.

Prilagodite vrt svoji hiši

Vrt naj bo dopolnilo zunanjega videza vašega doma. Izberite torej vrste, ki se ujemajo z njegovo arhitekturo, njihove barve pa naj bodo raje kontrastne, saj bodo tako prišle bolj do izraza.

Vir: www.freshome.com