Ameriški poslovnež srbskega rodu Dušan David Mladen, ki se je v zadnjih mesecih neuspešno potegoval za nakup tržiškega Peka in žirovske Alpine, je v začetku preteklega tedna postal večinski lastni murskosoboške farmacevtske družbe Galex.

Številni večji lastniki, člani vodstva in nadzornega sveta Galexa so namreč na Mladenovo beograjsko družbo Blue Rose Fund preknjižili kar 53-odstotni delež družbe, in to še preden bi za svoje delnice dobili en sam evro kupnine. To nam je potrdil tudi direktor Pomurskih lekarn Ivan Zajc, ki je odigral eno izmed ključnih vlog pri prevzemu. Poleg tega, da so imele Pomurske lekarne v lasti ključni četrtinski paket delnic Galexa, je imel Zajc pri vstopu novega lastnika pomembno vlogo tudi kot član nadzornega sveta farmacevtske družbe. Vsak prenos delnic na novega lastnika mora namreč potrditi nadzorni svet Galexa, ki ga je do nedavnega vodil prav Zajc.

Čeprav naložba v delnice Galexa predstavlja eno največjih naložb Pomurskih lekarn, Zajc za prodajo oziroma preknjižbo delnic sploh ni imel soglasja sveta zavoda. »Svet zavoda bo o prodaji še razpravljal,« nam je povedal Zajc, ki pa je prepričan, da za prodajo delnic Galexa soglasja sploh ne potrebuje. Kakšno ceno so si pri prodaji uspele izposlovati Pomurske lekarne in kakšna jamstva imajo, da bodo kupnino sploh dobili plačano, Zajc ni želel razkriti. »Več bom lahko povedal po 10. avgustu, saj transakcija še ni končana,« je bil kratek. Po njegovih pojasnilih je novega lastnika pripeljal direktor Galexa Miran Jablanovec, ki nam na naša vprašanja ni odgovoril. Jablanovec je z desetimi odstotki delnic sicer tudi drugi največji lastnik Galexa in eden redkih večjih delničarjev, ki na Blue Rose Fund (še) ni preknjižil svojih delnic.

»Galex je v preteklosti vlagal v razvoj generičnih zdravil, vendar projekt ni dosegel zastavljenih ciljev. Poleg tega družbi z bankami ni uspelo doseči dogovora o podaljšanju zapadlih posojil,« je prodajo Galexovih delnic pojasnil Zajc. »Čakamo še na sporazum z bankami, ki bi moral biti sklenjen do konca julija oziroma do srede avgusta,« je razloge, zakaj še ni plačal kupnine, pojasnil Mladen in dodal, »od bank pričakujem, da bodo svoje terjatve prodale z diskontom oziroma bodo družbi posojila dolgoročno podaljšala.« Konec lanskega leta je imel Galex pri bankah najetih za kar 9,1 milijona evrov posojil, ki so tako za kar 3,7-krat presegla lanskoletne prihodke družbe.