Kdor ima doma psa ali mačko, se le stežka izogne temu, da svojega štirinožnega prijatelja kdaj popelje tudi z avtom. Seveda je zelo pomembno, da za njeno ali njegovo varno in udobno vožnjo poskrbimo še pri tako kratkih premikih, v času, ko nas greje vroče sonce ali pa se z domačimi živalmi odpravimo celo na dopust, pa je vse skupaj še toliko pomembnejše. Zato nikakor ni dovolj, da našega štirinožneža zgolj posadimo na zadnji ali celo prednji sedež in ravnamo, kot da ga ne bi bilo zraven.

Na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so nam razložili, da z vidika zaščite živali področje prevoza hišnih živali v nekomercialne namene ureja pravilnik o zaščiti hišnih živali v 9. členu. Ta določa, da mora biti pri prevozu žival zavarovana pred izpadom ali pobegom iz prevoznega sredstva ter zaščitena pred vročino, sončno pripeko, mrazom in padavinami. Hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v oziroma na vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Poleg tega jih ni dovoljeno prevažati v tovornem prostoru vozila ali v prostoru, namenjenem prevozu prtljage, razen če je v tem primeru zagotovljena naravna svetloba in zadostno zračenje. Z vidika varnosti v cestnem prometu pa cestni prevoz hišnih živali ureja zakon o pravilih cestnega prometa, ki v 92. členu določa, da morajo biti domače živali, ki se prevažajo v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, ustrezno zavarovane. Globa za neupoštevanje navedene določbe je 40 evrov, globa za kršitev določb pravilnika o zaščiti hišnih živali pa 200 evrov.

Kletka, mreža, oprsnica...

Zakon torej določa le, da morajo biti živali »ustrezno zavarovane«, kar pa je precej ohlapen pojem. Sploh zato, ker je lahko en pes tudi več kot desetkrat večji ali težji od drugega. Po splošnih priporočilih AMZS je za prevoz mačk in manjših psov tako najprimernejša kletka, nameščena v prostor za noge med prednjim sedežem in zadnjo klopjo, slabša možnost pa je njena namestitev na zadnjo klop, pri čemer jo pripnemo s tritočkovnim varnostnim pasom. Pri zaščiti večjega psa je najučinkovitejša kombinacija velike zaščitne kletke v prtljažniku in zaščitne pregradne mreže, ki ločuje prtljažnik in potniški prostor, slabšo opcijo pa predstavlja zgolj zaščitna predelna mreža, ki prtljažnik loči od potniškega dela. Če imate avto, ki prevoz večjega psa omogoča zgolj v potniški kabini, ga je najbolje zaščititi z oprsnico, ki jo pritrdimo na eno od čvrstih točk v avtu. Pri tem je boljša izbira oprsnica z dvojnim pripenjanjem, slabša pa preprosto karabinsko pripenjanje na avtomobilski varnostni pas, ki psu omogoča več gibanja, a ga ne zadrži na mestu. V vsakem primeru bodite pri nakupu zaščitnih naprav pozorni na navodila o pritrjevanju in zaščiti kletk ter oprsnic.

Vse omenjene pripomočke za varno in udobno potovanje psov in mačk ponujajo v številnih specializiranih trgovinah. Primož Markovc iz podjetja 4tačke.si, ki tovrstne izdelke ponuja prek spleta, je opozoril še na eno stvar – kletk je več vrst. »Poznamo tako imenovane plastične bokse, aluminijaste bokse in žičnate kletke. Razlike med njimi pa so v prostornosti, zračnosti, preglednosti in trdnosti. Najmanj primerni so zagotovo plastični boksi, saj ti ne zagotavljajo ne ustreznega prostora ne zračnosti, hkrati pa psu preprečujejo opazovanje okolice,« je razložil Markovc in dodal, da se po njegovih izkušnjah lastniki živali na splošno premalo zavedajo nevarnosti, ki preti na njih zaradi prosto gibajočih živali po vozilu med vožnjo. »Vseeno pa je napredek na tem področju viden in lastniki večinoma poskrbijo za minimalno raven varnosti vsaj z uporabo varnostnega pasu in oprsnice,« še dodaja Markovc.

Pred vožnjo na daljši sprehod

A ne le za varnost, pred in med potjo je treba poskrbeti tudi za to, da je živalim kar se da udobno. Klaudij Kasenburger, dr. vet. med., svetuje, da živali, ki se bodo peljale v avtomobilu, nahranimo vsaj tri ure pred odhodom in ne tik pred vožnjo, medtem ko vodo lahko pijejo tudi tik pred odhodom. »Vožnja s polnim želodcem lahko povzroča slabost, sploh če živali niso pogosto v avtu. Preden gremo na daljše potovanje, žival nekajkrat peljemo z avtomobilom na krajše vožnje, da se na vse skupaj privadi in da vidimo, kako jo prenaša. Priporočljiv je tudi daljši sprehod pred vožnjo, da se žival razgiba in je potem v avtu bolj mirna,« pravi Kasenburger. Če gre za daljšo pot, se med vožnjo nato ustavljamo na približno dve do tri ure, da se žival malo pretegne, ponudimo ji vodo in jo peljemo na krajši sprehod, po možnosti na travo. Vedno imejte s seboj tudi vrečke, da lahko poberete iztrebke, živali pa ne puščajte same v avtu, saj temperature prehitro narastejo. Če gremo v trgovino ali na bencinsko črpalko, jo raje privežimo ob kakšno drevo, kjer bo lahko na nas mirno počakala v senci. Ob prihodu na cilj najdemo ljubljenčku senčen prostor in ga privežemo za tisti čas, ko nosimo prtljago. Nikakor ga ne pustimo brez povodca, saj nam lahko ob vseh novih vonjavah hitro pobegne.

Če je vašemu ljubljenčku na potovanjih slabo, je priporočljivo, da kupite pri veterinarju tablete proti slabosti, a jo mora zaužiti vsaj dve uri pred odhodom. Obstajajo tudi pomirjevala, če je žival v avtu zelo nemirna. Na dopust je s seboj priporočljivo vzeti tudi nekaj zdravil: aktivno oglje (v primeru driske), antibiotično razpršilo za rane, gaze, razkužilo (jod), rehidracijske praške... »V primeru, da žival nikakor ne mara vožnje, pa bi veljalo razmisliti, da bi jo pustili v varstvu pri starih starših, prijateljih ali v pasjem hotelu. Daljše vožnje so lahko za takšne živali namreč prevelik stres. Stres pa doživljajo tudi vozniki in sopotniki, če žival nenehno laja, cvili ali je zelo nemirna,« še dodaja Kasenburger.

Najhuje je poleti

Pravilnemu prevozu hišnih ljubljenčkov precej pozornosti namenjajo tudi pri različnih društvih za zaščito živali. Nuša Ema Miklavec, prostovoljka Društva za zaščito živali Ljubljana, pravi, da se lastniki še vedno premalo zavedajo, kaj vse je potrebno za varen prevoz, zato v zadnjem času tako veterinarska inšpekcija kot različne nevladne organizacije glasneje opozarjajo na to problematiko. »Med kršitvami je najpogostejši prevoz živali brez uporabe transporterja in puščanje oziroma prevoz živali v prevročem avtomobilu, brez primernega zračenja. Tudi odprta okna ne pomagajo, če je žival v razbeljenem vozilu pri 35 stopinjah in je v avtu 50 stopinj Celzija,« pravi Miklavčeva in dodaja, da jih na prav takšne primere predvsem poleti opozarjajo mnogi. »Takrat jim svetujemo, naj o primeru takoj obvestijo policijo, ki je pristojna za ukrepanje, ko je ogroženo življenje živali – kar v tem primeru zagotovo je,« opozarja Nuša Ema Miklavec.

Se pa v zvezi s prevozom hišnih živali večinoma poleti dogaja še nekaj – potovanje v tujino, pred katerim je treba biti še posebno pozoren. Pogoji za potovanje lastnika z živaljo (nekomercialni premik) se sicer razlikujejo glede na to, ali gre za potovanje v druge države članice Evropske unije (EU) ali v države zunaj EU. Pri nekomercialnem premiku do vključno pet psov ali mačk med državami EU mora biti žival tako označena z mikročipom, označitev pa je veljavna tudi, če je pes označen samo z jasno čitljivim tetoviranim znamenjem, iz predložene dokumentacije pa je jasno razvidno, da je bila žival tako označena pred 3. julijem 2011. Žival mora biti ob tem veljavno cepljena proti steklini, spremljati pa jo mora potni list za hišne živali. Pogoje za potovanja s psom ali mačko zunaj EU predpisujejo nacionalne zakonodaje tretjih držav, več informacij o premikih hišnih živali pa je na voljo na spletni strani UVHVVR, katere obisk v primeru potovanja z živaljo v tujino vsekakor priporočamo.