Dvorska vas. Hotel Lambergh (prej Drnča) v Dvorski vasi je že več kot tri mesece zaprt. Podjetje Predence, ki je lastnik hotela, se skuša rešiti s prisilno poravnavo in ima dalj časa blokirane tekoče račune. Zdaj so se pojavili novi najemniki hotela, ki obljubljajo razcvet. Toda po drugi strani se je čez noč zamenjalo tudi lastništvo, pri čemer so ga v roke dobili »poklicni likvidatorji« podjetij.

Milan Kepic je sanacijo prepustil Mihaelu Živcu

Hotel iz Dvorske vasi doslej res ni imel sreče. Pred osmimi leti je občina Radovljica skupaj s podjetjem Izolacija Kepic ustanovila podjetje Predence. Občina je vložila grajsko posest, njen partner Milan Kepic pa je začel izgradnjo tedaj še hotela Renesansa. A je podjetje zašlo v hude finančne težave, odvzeli so jim že zagotovljen evropski denar, nič ni bilo z načrti o igralnici. Nato se je zamenjalo nekaj direktorjev, podjetje Predence, ki je lastnik hotelskega kompleksa, pa se je znašlo pred stečajem.

V lastništvo je nato prek podjetja Neo dom ladjedelništvo, ki je bil eden večjih upnikov, vstopil Mihael Živec. Hkrati je na sodišče vložil predlog za začetek prisilne poravnave in upnikom ponudil vsega 21-odstotno poplačilo. Tako bi namesto desetih dobili le dva milijona evrov. Načrt sanacije je bil julija 2011 ob pomoči Marjana Habjana tudi izglasovan, prvi obrok pa so upnikom obljubili za te dni. A kot kaže, je sanacija podjetja Predence splavala po vodi.

Veliko obljub, podjetje tik pred dnevom d prodal

Čeprav je Živec ves čas zatrjeval, da bo poskrbel za vzorni medicinski del hotela, ki bo privabljal bogate goste, od tega ni bilo nič. Lani so imeli 5538 nočitev. V začetku februarja letos, tik preden bi moralo podjetje Predence začeti odplačevati svoje dolgove, ga je Živec skupaj z drugimi solastniki prodal tretjemu.

»Niti s hotelom niti s podjetjem Neo dom ladjedelništvo nimam ničesar več. Vsi lastniki razen enega (Toming v stečaju, op. p.) smo svoje deleže v začetku februarja prodali in s tem zgodbo zaključili,« je o vsem skupaj povedal še do nedavnega direktor in lastnik hotela Lambergh Živec. Po dostopnih podatkih so ga prodali domala neznanemu podjetju GHM, ki je malo pred tem tudi samo zamenjalo lastnika. Po novem je v lasti podjetja KTT Raka, ki je izpraznjeno in dalj časa sploh nima transakcijskega računa. Upravljanje vseh podjetij je prevzel hrvaški državljan Jozo Mršić, na koncu lastniške verige pa najdemo podjetje Salgari iz Bratislave.

»Poskrbeli« za podjetja Mateja Raščana, Roka Furlana...

V ozadju slovaške družbe se po javno dostopnih podatkih »skrivajo« nekdanji vodilni v posojilodajalni verigi Orion z Alešem Alojzijem Rusom na čelu. Ti so v preteklosti prevzeli že vrsto podjetij, ki so bila nato izbrisana, med drugim podjetje Kandela Boštjana Krefta, lastnika Reporterja. Kot smo razkrivali v Dnevniku, so v zadnjih letih pomagali pri prenašanju premoženja v tujino Mateju Raščanu, Roku Furlanu in še nekaterim drugim znanim poslovnežem, ki jih preiskujejo organi pregona ali davčna uprava.

Da bo podjetje Predence prej ali slej končalo v stečaju ali izbrisu, je mogoče sklepati na podlagi več dejstev. Prvotni lastnik Milan Kepic je svoje podjetje ABC Kepic decembra 2011 na enak način prenesel na KTT Raka. Nekaj mesecev kasneje je bilo pripojeno in izbrisano iz sodnega registra. Takšen konec je dočakalo še nekaj podjetij. In najpomembneje, še pred zamenjavo lastnikov v podjetju Predence so se začeli uradni postopki za prepis lastništva nad hotelskim kompleksom na podjetje Elba Plus. Po dostopnih podatkih tudi za njim stojijo nekdanji orionovci.

Novi najemnik: Hotel bo v nekaj dneh odprl vrata

Ne glede na vse pa so v Radovljici prepričani, da bo hotel vnovič zaživel v sijaju, ki si ga zasluži. Nov najemnik je novomeški podjetnik Tomaž Hočevar, ki je desetletno najemno pogodbo podpisal z Barbaro Podlogar, direktorico podjetja Elba Plus. Hočevar je za direktorja hotela Lambergh postavil Boštjana Božiča, ki ima s hotelom zares smele in optimistične načrte.

»Vse podrobnosti glede lastništva urejajo pravniki. Res pa si prizadevamo, da bi v končni fazi postali tudi lastniki hotela. Za njegovo delovanje imamo vizijo, zastavili smo si visoke cilje, zaposlili bomo 16 ljudi. Smo tik pred koncem pogovorov in v naslednjih nekaj dneh bi hotel lahko že odprli,« je povedal Božič.

Načrti so bolj ali manj jasni. Elitni turizem butičnega tipa z wellnes storitvami in medicinskim delom. »Pogovarjali smo se številnimi ljudmi v tem okolju in ugotovili, kje so bile doslej narejen napake. Začeti želimo s čistimi računi in z dobrim sodelovanjem z okolico,« je še zatrdil Božič.