Potem ko je predsedstvo Hokejske zveze Slovenije (HZS) letos februarja odločilo, da Slohokeju vzame koncesijo za vodenje državnega prvenstva, so se pojavile številne obljube, kako bo matična zveza preuredila tekmovanje, ga naredila bolj zanimivega in priskrbela glavnega sponzorja. Realnost je danes bistveno drugačna. Državno prvenstvo se ne bo začelo jutri, ampak uradno šele aprila 2013. Če je imelo še pred dvema letoma kar deset moštev člansko ekipo, se je ta številka zdaj nevarno zmanjšala. Profesionalno igrajo hokej le še v Ljubljani, kar bi lahko imelo negativne posledice za vso panogo že v kratkem obdobju.

Tekme do začetka državnega prvenstva prihodnjo pomlad imajo zagotovljene le Telemach Olimpija (EBEL) ter Slavija in Triglav (liga INL). Ker so tudi drugi klubi izrazili željo po nastopanju, se je porodila ideja, da bi vmes odigrali nekaj tekem, ki bi štele kot neuradno predtekmovanje za državno prvenstvo. A tudi tu je še vedno obilo odprtih vprašanj. Kot kaže, bodo Jesenice mladi, Maribor in HK Olimpija medsebojno odigrali po osem tekem, sodelovanju pa se je zahvalil blejski klub. Njihov novi predsednik Marjan Tušek pravi, da bodo finančna sredstva raje usmerili v mladinski pogon, saj želijo ustvariti razvojni center. "Ni še povsem jasno, a lahko se zgodi, da bomo s člani v domačem prvenstvu nastopili šele v sezoni 2013/14," je dejal Tušek.

Tomaž Vnuk iz HK Olimpija pravi, da bo v predtekmovanju državnega prvenstva v njegovi ekipi nastopalo nekaj igralcev iz mladinske ekipe in nekateri člani. Miha Rebolj z Jesenic je že pred dnevi sestavil člansko moštvo, ki je zbrano okoli upokojenih hokejistov in za svoje delo ne bo zahtevalo plačila. Amatersko ekipo imajo tudi v Mariboru. Predsednik strokovnega sveta Andrej Verlič ni skrival razočaranja nad dejanji HZS, ki ni izpolnila danih obljub. "To je zelo slabo za ves slovenski hokej. Že res, da gospodarski časi niso rožnati, a ravno to je priložnost za skupni dogovor. V Mariboru in drugod moramo ohraniti članski hokej. Zdaj imamo neko predtekmovanje, ki se mu vsi čudijo. Vsak se mora znajti po svoje. Mi smo se po sili razmer dogovorili s Hrvati, da nastopamo še v njihovi ligi," je dejal Verlič, ki se sprašuje, zakaj ni bilo mogoče povezati vseh zainteresiranih klubov v regiji in ustanoviti lige, kakršna je bila zadnja leta Slohokej. "Zdaj bomo igrali predtekmovanje. To bo neka priprava, ampak ne vemo niti, na kaj natančno. Slavija in Triglav sta šla v ligo INL, kar je zame avantura. Mi ne bomo nastopali v takšni ligi, če nimamo dovolj konkurenčne ekipe in pokrite finančne konstrukcije. Takšne avanture se običajno slabo končajo," je sklenil Verlič.

Na potezi je Hokejska zveza Slovenije, ki je za naslednji torek sklicala sestanek med klubi. Pričakovati je naval idej, tudi kakšen povzdignjen glas, generalni sekretar HZS Dejan Kontrec pa opozarja: "Zveza težko načrtuje tekmovanja, če se stvari dnevno spreminjajo. Vsem klubom smo že poleti ponudili finančno pomoč, če bi nastopili v ligi INL, a sta jo sprejela le Triglav in Slavija. HZS je natančno povedala, kakšne so možnosti za vse, najbolj pa sem se bal tega, kar se zdaj dogaja. Predtekmovanje je organizirano na željo klubov, da ne bi bili do aprila brez tekem, a že naslednjo sezono bo drugače. Tekmovanje bo pod večjim okriljem HZS, ko bodo zastavljena jasna pravila."

Kljub nekaterim nejasnostim bo prva tekma tako imenovanega predtekmovanja jutri ob 18. uri v Mariboru, kjer bodo gostovali Jeseničani. Na Gorenjskem pričakovano vlada hokejska mrzlica, zato bodo imeli železarji v Ledni dvorani številno podporo navijačev. Šele nato je na vrsti torkov sestanek, kjer je pričakovati jasno stališče v zadnjem času okoli klubske problematike precej stihijsko razpoloženega predsednika zveze Matjaža Rakovca.