Kako so fantje sprejeli vaš način dela, za katerega sami pravite, da je drugačen od preostalih?

Puča v ekipi ni bilo. Vse poteka tako, kot smo si zastavili. Fantje so do popolnosti sprejeli način dela. Zdaj pride na vrsto izpopolnjevanje sistema igre - kako bomo napadali, kako blokirali, kako sprejemali… Tudi tukaj bo veliko razlik v primerjavi s tem, česar so bili igralci učeni do zdaj.

Igralci kaj sprašujejo, zakaj trenirajo drugače?

Vprašanj je veliko, a s pomočnikom Gašperjem Ribičem jim skušava odgovoriti v najboljši meri. Pri tem se zelo potrudiva. Najini odgovori temeljijo na statistikah, videoanalizah, na posnetkih najboljših ekip, kako tam delajo… Vedno imava pripravljene odgovore, ki so objektivni, saj igralcem subjektivni odgovor nič ne pomaga.

Na kakšen način ste zbirali informacije o okrepitvah?

To sva počela skupaj s športnim direktorjem Alešem Jeralo. Opravila sva ogromno telefonskih klicev z bivšimi soigralci, trenerji in znanci, ogromno je bilo izmenjav mnenj in pogledov. Za vsakega igralca smo dobili nekje od pet do deset mnenj. Denimo o podajalcu Carlosu Morenu smo se pogovorili z njegovimi bivšimi trenerji in soigralci, poznam pa ga tudi, ker sva skupaj igrala v Združenih državah Amerike. Na enak način smo preverjali preostale igralce. Nekaj je videoposnetek, drugo pa je osebnost igralca, kar v naši ekipi pomeni veliko.

Torej vas je zanimalo tudi, kako igralec deluje v garderobi in zunaj igrišča?

Seveda. Če so osebnosti skupaj nabrane kvalitetno in pravilno, bo v garderobi mir. S pomočnikom se skušava izogibati garderobi, saj je to privatni prostor igralcev, kjer morajo pokritizirati trenerja in imeti tistih deset minut zase.

Kako so se tujci znašli v Sloveniji? V ekipo so prišli Brazilec, Francoz, Američan…

Jayson Jablonsky igra v Evropi že več let, Carlos Moreno je preživel nekaj let v Franciji, Mory Sidibe pa je poročen s Slovenko in je na pol domač. Od preostalih je Daniel Lewis pri ACH že več let, tudi srbski igralci pa v Sloveniji nimajo težav. Klanov v ekipi ni.

Direktor Jerala je dejal, da ste se pri sestavi ekipe izogibali zvezdnikov. Zakaj?

Ponudili so nam izredno vrhunske igralce, a smo se jim odrekli, ker bi bilo potrebno veliko časa in dela posvetiti le njim. Tega nisem bil pripravljen početi. Raje imam kompaktno ekipo, ki bo igrala v sistemu brez napak in disciplinirano, kar je pri zvezdnikih zelo vprašljivo.

Kateri zvezdniki bi lahko prišli?

O tem ne smem govoriti. Ponujali so se nam Brazilci, Italijani, Srbi in Francozi. V večini primerov je šlo za reprezentante, ki so igrali na olimpijskih igrah. Naš klub je bil za njih zelo interesanten. Razgovori so bili intenzivni, toda odločili smo se za drugačen pristop.

Če bi katerega od njih vseeno želeli imeti v ekipi, bi ga klub lahko plačeval?

Odbojkarski trg je izredno majhen in vsi vrhunski igralci ne dobijo tistega, kar želijo. Zato so se pri finančnih zahtevah primorani prilagajati. Nekateri so se spustili v plačilni rang, ki bi si ga ACH Volley lahko privoščil. Toda še preden smo prišli do usklajevanja financ, smo se odločili, da bomo šli v drugo smer.

Že kaj spremljate tekmece v ligi prvakov?

Dnevno! Unterhaching je prejšnji teden odigral proti Padovi, Modeni in Trentinu, mi pa že imamo posnetke. Lennik je igral dve tekmi prvenstva in iz obeh imamo posnetke. Imamo tudi vse posnetke iz lanske sezone, a nam to ne pomaga, saj je Lennik povsem spremenil ekipo. Informacije k nam prihajajo vsak dan. Sočasno spremljamo tudi ekipe v Sloveniji in srednjeevropski ligi.

Kako se boste pripravljali na Macerato, ki je prvi favorit skupine?

Vsako tekmo bomo poskušali zmagati. Tudi Macerate smo se lotili zelo resno. V živo sem si ogledal italijanski superpokal, ko je Macerata premagala Trentino. Vsak je premagljiv in tudi na Macerato se bomo pripravili brez taktiziranja.