Železarji bi morali vrhu EBEL do danes plačati 22.500 evrov dolga iz lanske zime, ki ga je ustvaril nekdanji predsednik kluba Slavko Kanalec. To je bil tudi eden glavnih pogojev za igranje v ligi INL, kjer bosta od 15. septembra naprej edina slovenska predstavnika le kranjski Triglav in zaloška Slavija. Denarja na Jesenicah po pričakovanju niso uspeli zagotoviti, zato v novi sezoni ne bodo imeli niti ene članske ekipe. Nekoč bleščečo športno blagovno znamko najverjetneje čaka stečajni postopek in dokončni pokop kluba, prvi mož hokeja v Zgornjesavski dolini pa je tako po sili razmer postal nekdanji uspešni reprezentant in zdajšnji jeseniški podžupan Miha Rebolj, ki je pred meseci prevzel HD Jesenice mladi.

Kanalec pred odstopom porabil ves klubski denar

Miha Rebolj: Bomo pač plačali

Društvo bo v sredo začelo tekmovanje v mladinskem tekmovanju EBEL, kjer se bodo kalili novi hokejski asi. Po dogovoru z vodstvom lige bodo mladi železarji do odprtja prenovljene Podmežakle igrali vse tekme v gosteh, Rebolj pa bo moral po dekretu Avstrijcev plačati prej omenjeni Kanalčev dolg, čeprav HD Jesenice mladi nima povezave s HK Acroni Jesenice. "To jim poskušam tudi razložiti. Več ali manj mi vsi pritrjujejo in se zavedajo teh dejstev, vendar očitno bo na koncu tako, da bomo res morali poravnati 22.500 evrov. Bomo pač plačali, če ni druge možnosti, saj si ne moremo privoščiti, da ne bi igrali v mladinski ligi EBEL," je odločen Miha Rebolj, ki je dodal, da ga iz Avstrije še nihče ni obvestil glede omenjene vsote denarja: "Vsaj za zdaj se ni nič spremenilo. S konkurenčno ekipo se normalno pripravljamo na začetek tekmovanja".

Nastali položaj na Gorenjskem močno obžalujejo tudi v Hokejski zvezi Slovenije, kjer so vložili izdaten napor pri pomoči jeseniškemu hokeju, vendar z glavo skozi zid ni šlo. Generalni sekretar HZS Dejan Kontrec ocenjuje, da Jeseničani brez operativne pisarne ne zmorejo normalno delovati. "Sezone ne bi mogli izpeljati niti organizacijsko, kaj šele finančno. Zveza se je trudila po svojih najboljših močeh, bili smo v kontaktu z Avstrijci, jih prosili za potrpljenje in bili v vlogi mediatorja. Sam sem se večkrat znašel v neugodnem položaju, ker z Jesenic ni bilo odziva. Nazadnje smo se dogovorili za prestavitev roka plačila s 24. avgusta na 1. september, a je bilo tudi to zaman. Poskušali smo na vse načine, le dolgov ne moremo plačati, saj takšne prakse ne poznajo nikjer," je razložil Kontrec.

Generalka zmajev na Madžarskem

To zimo bodo hokej na visoki ravni tako igrali le v Tivoliju, zaradi česar bo Telemach Olimpija še pod večjim drobnogledom javnosti. EBEL bo vrata odprl naslednji četrtek, ko bo v Ljubljano prispel Dunaj, ki je glede na prikazano v pripravljalnem obdobju občutno močnejši od slovenskega predstavnika. Dunajčani so prejšnji konec tedna denimo ugnali finskega prvaka, medtem ko je Olimpija večino prijateljskih tekem odigrala pod povprečjem in je daleč od bleščečih predstav s konca lanske sezone. Izkupiček je šest porazov in le ena zmaga, ki pravzaprav ne pomeni prav dosti, saj je bila dosežena proti kakovostno zelo šibki študentski selekciji.

V ljubljanskem taboru za zdaj še ne zganjajo panike, saj gre navsezadnje za pripravljalno obdobje, vendar opozorila vsekakor niso odveč. Od Olimpije se bo od naslednjega tedna kajpada zahtevala bolj odgovorna igra na vseh položajih, še posebej pa v obrambi, kjer najbolj škripa. Vratar Jerry Kuhn na tekmo prejme tudi do 50 strelov, kar je daleč od pričakovanj zadnjih polfinalistov EBEL, ki nameravajo tudi to zimo meriti visoko. Pri realizaciji ciljev bo v največji meri odvisen učinek severnoameriških okrepitev. Jasen odgovor, ali je imel direktor kluba Matjaž Sekelj tudi to poletje srečno roko pri izbiri tujcev, bo dal mesec oktober, do tedaj pa bo imelo moštvo dovolj časa za dokazovanje znanja in sposobnosti.

Generalko pred začetkom sezone bodo zmaji opravili na Madžarskem, kjer vnovič organizirajo spominski turnir na preminulega hokejista Gaborja Ocskayja. Olimpija bo danes popoldne igrala z domačo Albo, jutri pa s češkim ekstraligašem Vitkovice ali nemškim predstavnikom iz Münchna. Zadnja novost iz Tivolija je, da je trener Heikki Mälkiä s seznama igralcev prečrtal Jeseničana Aleksandra Magovca, ki ni prestal enomesečne preizkušnje.