"Če bi klub normalno deloval, ne bi smel biti problem zbrati 5000 evrov. No, pri nas je že pol leta problem napraskati en evro. Zadnje čase iz svojega žepa prispevam nekaj denarja, a se zavedam, da je to zgolj kaplja v morje," v žalostnem tonu pravi član nadzornega odbora Anže Pogačar, ki je poleg Stanka Sedlarja ostal edini funkcionar v klubu. Pogačar optimističnega scenarija ne vidi. Pravi, da se mu trga srce, ko bi rad kaj ukrenil, a nima možnosti. Kot smo že poročali, morajo Jeseničani vrhu EBEL do sobote plačati 22.500 evrov, če želijo sploh igrati v novoustanovljeni ligi INL. Gre za Kanalčev dolg iz lanske sezone, ko železarji niso poplačali stroškov pisarne (organizacija tekem, sodniki...).

Pogačar pravi, da bodo morali v centru slovenskega hokeja ne glede na vse okoliščine zbrati denarna sredstva. Če jih ne bo plačal HK Acroni Jesenice, jih bo moralo po obrokih HD Jesenice mladi, ki jih je prevzel nekdanji hokejist Miha Rebolj, sicer tudi njim grozi suspenz v mladinskem tekmovanju EBEL. "Avstrijcev ne zanima, od kje bodo dobili denar. Pravijo, da sta omenjena kluba eno in isto. Prav je, da zahtevajo zapadle obveznosti, saj smo jim dolžni, ni pa najbolj pošteno, da zdaj pritiskajo na mlade," meni Pogačar.

Sponzorskega denarja ni več

Pogačar realno ocenjuje, da bo HK Acroni Jesenice "težko poravnal dolg", obenem pa opozarja na dodatno težavo. "Nekdanja uprava je pred odstopom porabila vsa sponzorska sredstva, ki so bila klubu namenjena za novo sezono. Neko podjetje smo vprašali, ali bodo prispevali obljubljenih 50.000 evrov, a so nam zagotovili, da so denar nakazali že februarja. Podobna zgodba je tudi pri drugih sponzorjih. Vsi pravijo, da so denar prispevali že pred časom," je razložil Anže Pogačar. Na vprašanje, ali bo Slavko Kanalec kot predsednik uprave Acronija držal obljubo in financiral jeseniški hokej, Pogačar pravi, da šele s 1. januarjem 2013, ko se bodo železarskemu podjetju sprostila sredstva. "Acroni je sponzorske obveznosti za tekoče koledarsko leto že izpolnil," dodaja in se čudi, kam je šel denar. Kanalec v zadnjem času vendarle ni imel pretiranih stroškov. Hokejistom je po naših informacijah nazadnje nakazal februarsko plačo, omembe vreden je tudi podatek, da so vsi bančni računi kluba že več mesecev blokirani.

Kolikšno vsoto sponzorskih sredstev za novo sezono, ki se še ni začela, je Kanalec že porabil, ni znano. Na naše poizvedovanje, kam je skrivnostno izginil denar, Slavko Kanalec odgovarja, da ne ve, o čem ga sprašujemo. "Poslovanje v klubu je transparentno in sledljivo. Na osnovi sponzorskih pogodb so bili realizirani prilivi s strani sponzorjev. Prejeta sredstva pa so se sproti porabljala za pokrivanje stroškov, za katere so bile izdane fakture s strani dobaviteljev in igralcev. Za slednje pa tudi obstajajo pogodbe," je sporočil po elektronski pošti in se na dodatna vprašanja kasneje ni več javljal. Kot kaže, je s svojo garnituro v prvi polovici avgusta odstopil v trenutku, ko ni bilo več niti najmanjše možnosti za rešitev trofejnega kluba. Bolj sporno kot sam odstop pa je zagotovo vroče vprašanje, v katere namene je pred nepreklicnim odstopom izpraznil blagajno. Sum negospodarnega ravnanja s premoženjem se tako poraja kar samo od sebe.

Jeseniški hokejisti vsak svojo pot

Jeseniški prostovoljci pod vodstvom trenerja Romana Pristova bodo lahko na Bledu trenirali še danes in jutri, nato pa bodo očitno odšli vsak svojo pot. V minulih dneh je položaj vnovič skušal rešiti nekdanji košarkarski delavec Janez Rajgelj, a je odšel tako hitro, kot je prišel. Jutri se v Sloveniji tudi izteče hokejski prestopni rok, zato so nekateri železarji z eno nogo že v drugih klubih. Pogačar bi si želel drugačnega scenarija, a poudarja, da ima brez denarnih sredstev zvezane roke.

Pravi, da so na Jesenicah nedavno naredili načrt, kako in koga bi ustoličili v vrh kluba, a je pobuda hipoma padla v vodo. Pogačar o imenih ni hotel govoriti, je pa izrazil razočaranje nad vodstvom Hokejske zveze Slovenije. Po njegovih besedah je zveza na torkovi seji predsedstva sprejela sklep, da bo v ligi INL financirala potne stroške Slaviji in Triglavu, ne pa tudi Jesenicam. Razlog? "Ker smo imeli lani več kot 350.000 evrov visok proračun. Nam to v tem trenutku kaj pomaga? Zame to ni pomoč," je brezupno sklenil Pogačar.