Gre torej za način branja, ki prihrani ogromno časa, v glavi pa vseeno ostanejo najpomembnejši podatki za test oziroma izpit. Bralec od knjige dobi tudi 15-krat več kot s klasičnim branjem v istem času. Rezultati fotobranja se gibajo med 30-odstotnim in 10-kratnim izboljšanjem bralnih sposobnosti že po enem tednu, po enem mesecu pa se bralne sposobnosti izboljšajo med 3- in 50- krat.

Fotobranje ni hitro branje in fotobranje ne poteka zgolj z zavestnim razumevanjem, saj vključuje tudi nezavedno procesiranje informacij. Fotobranje je način branja, ki omogoča sprostitev velikih potencialov možganov. Fotobranje – celoumski sistem – je primeren za vse zvrsti literature, od študijske, knjig za samopomoč do kriminalnih zgodb, ljubezenskih romanov in celo za branje elektronske pošte ter spletnih strani. Česarkoli se boste s to tehniko branja lotili, boste prebrali hitreje in učinkoviteje, kot bi sicer. Celoumski sistem fotobranja je sestavljen iz petih korakov: predogleda, priprave, fotobranja, pogleda in aktivacije.

Tehnike fotobranja se lahko naučite v dveh dneh, nauči pa se je lahko vsak. Izumitelj FotoBranja® (PhotoReading®) je svetovno znan strokovnjak za pospešeno učenje Paul R. Scheele. FotoBranje® je zbirka tehnik in konceptov, ki več stotisočem ljudem po svetu pomaga, da preberejo več gradiva v krajšem času in se ob branju ter učenju bolj zabavajo

FotoBranje® je prisotno od leta 1985, uči ga več kot 100 inštruktorjev in izvedeno je bilo že v več kot 30 državah. Trenutno je eden najbolj prodajanih bralnih tečajev na svetu. Veliko največjih svetovnih podjetij ima fotobralce v svojih vrstah, vključno z Apple, Microsoft, IBM, CNN, VISA, Johnson & Johnson in Deutche Bank. Pri nas pa so to zaposleni v NLB, UniCredit banki, Petrolu, Uniorju in Slovenski vojski.

Sicer pa je Matej Sedmak edini licencirani inštruktor fotobranja v Sloveniji. Metode fotobranja je naučil več kot 1000 ljudi iz več kot 10 držav,med drugim je fotobranje učil tudi v Veliki Britaniji in ZDA ter na Norveškem. Slovenski javnosti je znan kot raziskovalec in popotnik, ki je do sedaj potoval, živel in se učil v več kot 50 državah sveta ter o enem od svojih potovanj napisal uspešno knjigo. Matej govori več tujih jezikov in se je s pomočjo novih učnih metod naučil španskega jezika v šestih tednih do tekočega znanja.