Delavcem Primorja in Primorja Avtoservis se je včeraj pridružilo še okrog 30 delavcev Primorja Inštalacije, za katerega je sodišče ravno tako razglasilo stečaj. "Ta stečaj se je napovedoval že pet let. Vedeli smo, da bo do tega prišlo. Najprej so nam zbili vse dodatke, potem so začeli nadure plačevati kot normalno delo. Že takrat bi morali začeti stavkati in bi bilo danes drugače," razmišlja Dejan Fajdiga, ki je v Primorju 13 let vozil tovornjak. "Lepi časi. Več časa sem preživel v tovornjaku kot doma. Sobote, po deset ur, včasih tudi za praznike, če je bila sila," pripoveduje. Za zlom v prvi vrsti krivi državo, nato nekdanjega direktorja Dušana Črnigoja in banke.

Vmes sta z belim papirjem v zgaranih rokah prišla še dva delavca. "Adijo, srečno, fantje," sta se redkobesedno poslovila od nekdanjih sodelavcev. Sakib Hodžič je z odpovedjo v roki povedal, da si takšnega scenarija še pred meseci ni predstavljal. "Mislil sem, da bo Primorje obstalo. Delali smo zanj, se borili. Včasih so bila to lepa leta, vse je bilo normalno, sedaj pa... Vse prihranke sem porabil, zdaj sem na nuli. Otroke imam, ženo. Čakam na denar za položnice, za hrano," pravi po 35 letih dela in čaka boljše čase.

V upravno stavbo so po odpovedi prišle kuharice. Eden od mož se je spomnil na 800-kilogramskega bika, ki se je pred štirimi leti pekel ob odprtju nove poslovne stavbe Primorja. "Danes ima pa delavce na Rdečem križu," je pristavil in ob tem mislil na nekdanjega direktorja Črnigoja. Ivo, ki je v Primorje kot pripravnik prišel pred 19 leti, je bil z odpovedjo v rokah srečen. "Srečen sem, ker je tega končno konec. Janša. Edino to bom rekel. Uničil je tajkune in zraven še firmo," je komentiral. Darku Volku se to ni zgodilo prvič. "Najprej sem bil na Fructalu. Bili smo tehnološki višek. Nato sem delal v Avtoprometu, ki je tudi šel v stečaj," pripoveduje. Po šestih letih na Primorju se mu zgodba dogaja tretjič. Za službo ga skrbi, v Ajdovščini ni več kaj najti.

Izredne razmere so bile včeraj tudi na novogoriškem zavodu za zaposlovanje, kjer pričakujejo 437 novih brezposelnih. V nekaj urah so se dogovorili za vse aktivnosti in informativna srečanja z odpuščenimi delavci. Pri drugih delodajalcih so preverjali, ali je kaj prostih mest. "Nekaj ljudi se je že prezaposlilo na Cestno podjetje Nova Gorica, del se jih bo samozaposlilo, nekaj bi jih lahko našlo delo v družbah, ki na našem koncu še zaposlujejo," pravi Vanja Nardin Ukmar, pomočnica direktorice novogoriškega zavoda. Potrebe po gradbenih delavcih vendarle so, pravi. Iščejo jih manjša gradbena podjetja. V Ajdovščini se je včeraj že drugi dan mudil stečajni upravitelj Rodolf Hramec: "To je velika firma in moram reči, da mi je prav žal, da se je zgodil najslabši scenarij." Nemogoče pa je odgovoriti, kdaj bi se stečaj lahko zaključil.