Prvič: 42 je produkt dveh celih zaporednih števil (ali n (n+1)), kot na primer 6x7 = 42.

V dvojiškem sistemu število 42 predstavlja "karizmatična" številka: 101010.

Še več: v teoriji števil je 42 primarno psevdopopolno število, kar pomeni, da če ga razcepimo na prafaktorje (2, 3 in 7) in njihove obratne vrednosti seštejemo z obratno vrednostjo števila 42, dobimo 1. To je redka kvaliteta, ki jo število 42 deli s številoma 2 in 6.

Število 42 je tudi produkt prvih treh členov Sylvestrovega zaporedja. In preden pozabimo - je vrstno število kemijskega elementa molibden.

Prav tako, če zložimo 27 enako velikih kock z nominalnimi vrednostmi od 1 do 27, lahko skonstruiramo magično kocko velikosti 3x3x3 (ali vam bolj znana Rubikova kocka, ki je nekaterim še vedno ni uspelo sestaviti), kjer so v vsaki vrstici, stolpcu, stebru in prostorski diagonali tri kocke s skupno vrednostjo 42.

Matematik Paul Cooper je leta 1966 postavil teorijo, da bi bilo najbolj učinkovito potovanje na Zemlji skozi njeno središče. Če bi izkopali predor, iz katerega bi izsrkali zrak in nato padli skozi njega, bi prvo polovico poti potovali s pospeškom prostega pada, drugo pa z (enakim) negativnim pospeškom. Čas potovanja bi bil 42 minut. Neverjetno, potovanje po predoru, ki ne bi potekalo skozi središče Zemlje in bi ponovno temeljilo zgolj na gravitaciji, bi prav tako trajalo 42 minut.

To pa še ni vse. 42 je najvišje število možnih točk na ameriški in mednarodni matematični olimpijadi. Volkovi in psi imajo v gobcih točno 42 zob - vsaj dokler kakšnega ne izgubijo.

V knjigi Alica v čudežni deželi, ki jo je napisal Lewis Carroll (britanski matematik in logik), je 42 ilustracij. In 42 stopinj je kot, pod katerim nastane mavrica.