Čeprav v komentarjih po spletu naletimo tudi na mnenja, da gre za še en šov pevskih talentov, ki to niso, in da nas čaka le še ena oddaja v stilu Slovenija ima talent, pa krajša podrobnejša analiza ugotovi, da ni ravno tako. Pravzaprav je stvar precej bolj zapletena in drugačna, kot je videti na prvi pogled.

Ne iščemo, ustvarjamo!

Res je. Kot vsak drug šov, kjer iščejo talentirane ljudi, se je tudi X Factor začel s predizbori, od tam dalje pa so se nadebudni pevski talenti podali na avdicije, kjer jih je začela ocenjevati in prenekatere pošiljati domov žirija, ki jo sestavljajo trije glasbeni strokovnjaki. Tu pa se podobnost tudi konča, saj je vse do končne finalne oddaje stvar popolnoma drugačna.

X Factor se namreč od podobnih šovov razlikuje predvsem po tem, da zvezde ne le išče, temveč jih ustvarja. "Ključna razlika med različnimi formati šovov je motivacijski faktor za prijavo, ki se skriva v besedi 'ustvarja'. Bistvo X Factorja je namreč v dejstvu, da se žiranti na neki točki šova prelevijo v mentorje. Ob pomoči ekipe strokovnjakov usmerjajo, vodijo in profilirajo svoje izbrance, s katerimi tekmujejo za glasove gledalcev v oddajah. Nedvomno je največja prednost X Factorja ravno v poudarku na intenzivnem strokovnem delu s tekmovalci, šolanju, ki ga sicer znanja in pevske kariere željni posamezniki nikjer drugje ne bi pridobili v tako kratkem času," je za Dnevnik povedala predstavnica za stike z javnostjo Pro Plusa Katja Kovačič. X Factor tekmovalce, ki so tu zgolj in samo pevci, ne le postavi na oder in posluša, temveč izuči, oblikuje in jim nudi strokovno vodstvo.

Tisti, ki žirante dovolj navdušijo, se uvrstijo v tretji krog in odidejo v X-kamp. Tam so razporejeni v skupine, vsak žirant pa postane mentor eni. Tako pravzaprav tudi žiranti tekmujejo med seboj. Na koncu X-kampa sledi finalni izbor, a v nasprotju s pričakovanim se tu vse šele začne. Na finalnem izboru žiranti iz svojih skupin izberejo najboljše kandidate. In prav njih bomo nadaljnjih šest tednov gledali vsako nedeljo zvečer, kako se jim bodo na nastopih v živo tresle hlače. Vsaka oddaja bo nekoga poslala domov, zadnje tri, ki bodo ostali, pa bomo videli na odru v velikem finalu. In tu dobijo aktivno vlogo tudi gledalci, saj oni izberejo zmagovalca.

Kje pa je Helena?

Ko so iz Pro Plusa sporočili, da bodo žiranti Jadranka Juras, Damjan Damjanovič in Aleš Uranjek, je bilo eno od vprašanj, ki so ga dobili omenjeni trije: "Kje je pa Helena Blagne?" Dolgo časa se je namreč govorilo, da bo Slovenska glasbena diva ena od žirantk. "To tudi nas zanima," je v enem od intervjujev v smehu odgovorila Jurasova, ki je dodala, da vse do zadnjega niso vedeli drug za drugega. Sicer pa si upamo trditi, da velika veličina vsaj mlade populacije do X Factorja ni najbolje vedela, kdo sta Aleš Uranjek in Damjan Damjanovič, še manj pa, kateri od njiju je tisti potetovirani. Damjanoviča svet kulture pozna, če ne kot glasbenika, pa kot uspešnega vodjo slovenske filharmonije vse od leta 2003, porisanega Uranjeka pa najverjetneje poznate kot tistega, ki v skupini Šank Rock pretepa bobne, sicer pa je glasbeni menedžer, producent in avtor.

Povratniki in novi obrazi

Kovačičeva nam je zaupala, da so bili nad odzivom prijetno presenečeni, saj se je na predizbore, kjer tekmovalce sprejme in ocenjuje komisija producentov Pop TV, prijavilo več kot 1300 ljudi. "Številne prijave nedvomno dokazujejo, da ima glasba resnično svojo moč, Slovenija pa ogromno pevskega talenta." Med tisočerico obrazov je bilo mogoče opaziti tudi povratnike iz šova Slovenija ima Talent, a "so se med najbolj opazne zapisali sveži obrazi, novi vokalni biseri", je še dodala, ni pa nam hotela zaupati kakšna je vloga tako imenovanih ambasadorjev X Factorja (med njimi sta tudi Alya in pevec Big Foot Mame Grega Skočir). "To ostaja skrivnost."

Kljub temu da letos torej ne bomo gledali harmonik pa tudi hodulj in klovnov ne, si lahko obetamo zanimiv šov, za kar bo poskrbel, če že ne kdo od tekmovalcev, pa vsekakor preverjeno uspešni in všečni voditeljski par, ki ga sestavljata Vid Valič in Peter Poles.