10. Vpliv Angele Merkel na povprečnega slovenskega volilca

Stranke se v predvolilni kampanji rade kitijo s podporo v tujini, že zato, ker kljub vprašljivim učinkom nič ne stane. Tako je stranki SDS in še posebej njenemu predsedniku Janezu Janši podporo izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Mnenja o tem, kakšen vpliv ima podpora tujih državnikov na volitvah, pa so deljena.

9. Javnemu sektorju bo še pred koncem leta zmanjkalo denarja za plače

Z rebalansom proračuna je za plače in druge izdatke zaposlenim v javnem sektorju letos namenjenih 1,032 milijarde evrov, kar je 64 milijonov evrov manj, kot je bilo predvideno v prvotnem proračunu. Večina ministrstev in javnih ustanov je tako morala nekoliko zategniti pas, da bodo lahko konec leta  izplačali plače zaposlenim.

8. Incident na košarkarski tekmi v Šibeniku, igralcu dosmrtna prepoved igranja

Na petkovi tekmi hrvaške A-2 lige med Šibenikom in Poličnikom je prišlo do neljubega incidenta, ko je nezadovoljni košarkar po dosojeni tehnični napaki fizično napadel sodnika. Najprej mu je v glavo vrgel žogo, nato pa ga je udaril še s pestjo. Tekma je bila prekinjena, sodnik pa je po tekmi moral poiskati tudi zdravniško pomoč. Igralec je dobil najhujšo možno kazen – dosmrtno prepoved nastopanja.

7. Lahovnik Janševim v primeru zmage na volitvah napovedal glavobol

V sredo je v kongresnem centru na Brdu pri Kranju potekal posvet gospodarstvenikov v organizaciji SDS, ki se ga je udeležilo lepo število direktorjev iz časa Janševe vlade. Slednji je povedal, da „morajo tudi ljudje spoznati, da je treba vsako kosilo plačati," nekdanji minister za gospodarstvo in bivši član Zares Matej Lahovnik pa je napovedal, da bo zmagovalca dan po volitvah bolela glava - ne od šampanjca, ampak stanja, s katerim se bo soočal.

6. Sodna preteklost ni ovira za kandidaturo

S predvolilno kampanjo letos sovpadajo številni sodni postopki, povezani z nekaterimi glavnimi akterji prihajajočih volitev, še več pa se jih je v sodnih mlinih znašlo kdaj v preteklosti. Zakonsko njihova kandidatura ni sporna, vprašanje pa je, ali je primerna. V vsakem primeru pa se prav lahko zgodi, da bodo imeli tekoči postopki določen vpliv na volilne rezultate.

6. Virant prejemal nadomestilo za hišo ob smetišču še preden je v njej sploh živel

T.i. novi obrazi v slovenski politiki, predvsem Gregor Virant, so se v predvolilnem obdobju znašli pod drobnogledom medijev in javnosti. Na dan je prišla podrobnost, da je domžalska občina Virantu izplačevala denarno nadomestilo za smrad, čeprav se v hišo, ki je stala ob smetišču, sploh še ni vselil. Iz njegove dohodninske napovedi za leto 2009, ki je postala glavna tema pogovorov konec tedna, pa je razvidno, da je po odhodu z ministrskega položaja še eno leto prejemal nadomestilo, čeprav je v tem času dobro zaslužil s pogodbenim delom.

5. Najbogatejši Slovenci: Letos se je na prvo mesto uvrstil Sandi Češko

Tradicionalno veliko zanimanja vsako leto požanje lestvica stotih najbogatejših Slovencev, ki jo pripravljajo pri reviji Manager. Letos se je na vrhu znašel lastnik Studia Moderna Sandi Češko, lanskoletni zmagovalec Mirko Tuš je zdrsnil na četrto mesto. Med prvimi petimi sta se znašla še dva para.

4. Prva predvolilna televizijska ogrevanja

V preteklem tednu so se začela prva televizijska predvolilna soočenja političnih strank. Prvo uradno soočenje so predvajali na Pop TV, predsedniki strank, ki jim raziskave najbolje kažejo, pa so gostovali v Pogledih Slovenije na RTV Slovenija. Strasti so se razvnele že pred samo oddajo, saj se nekateri (nepovabljeni) niso strinjali z izbiro gostov.

3. Morilec posojevalca denarja poravnal račune

V sicer mirni vasici Tepe nad Litijo so v ponedeljek zvečer našli truplo umorjenega 45-letnega Tineta Resnika iz Litije. Resnika, ki naj bi bil znan posojevalec denarja, so v hiši in njeni okolici najprej iskali svojci, nato pa je njegovo truplo približno sto metrov od stanovanjske hiše našel domačin. Preiskava je v teku.

2. 300.000 evrov za stanovanje Matjaža Kovačiča kupcu posodil Konstruktor

Prvi mož NKBM Matjaž Kovačič je leta 2007 mansardno stanovanje v Smetanovi ulici v Mariboru za 300.000 evrov prodal podjetju Prava pot, ki si je denar izposodilo pri gradbenem podjetju Konstruktor VGR, pomembnemu komitentu NKBM, ki je medtem že pristal v stečaju. Sedanje vodstvo Konstruktorja je zaradi domnevnih sumov nepravilnosti in koruptivnih dejanj dokumentacijo o poslih med predsednikom uprave NKBM Kovačičem in mariborskim gradbincem, ko ga je še vodil Marjan Pinter, poslalo Nacionalnemu preiskovalnemu uradu.

1. Diamanti so večni

Kolumna Vlada Miheljaka z naslovom Diamanti so večni (in še bolj zgovornim nadaljevanjem Provizije tudi) se je tokrat po branosti znašla na prvem mestu. Miheljak piše o medijskem molku, ki vlada ob izidu knjige novinarjev Blaža Zgage in Mateja Šurca na temo poosamosvojitvenih orožarskih poslov. Zmotil ga je tudi medel odziv dotičnih slovenskih organov na novico, ki so jo posredovale tuje tajne službe, da naj bi 15 pripadnikov slovenske vojske in policije urilo skrajne desničarske skupine. 

Prejšnje preglede tedna najdete tukaj.