10. Drugi pokojninski steber bo prvič v zgodovini doživel letni osip zavarovancev

Zaradi množičnih izstopov ljudi iz drugega pokojninskega stebra bo ta letos prvič doživel upad števila zavarovancev. Vseeno se to ne bo toliko poznalo na premoženju skladov, od katerega si odtegnejo provizije, saj ga bodo s tekočimi prilivi in donosi kljub temu še povečali. 

9. Zadeva Patria v luči predvolilnih dogodkov

S predvolilno kampanjo, ki se je v preteklem tednu tudi uradno začela, bodo po vsej verjetnosti sovpadali tudi sodni postopki, povezani z afero Patria. V prvi vrsti gre za odmevno sojenje Walterju Wolfu, Tonetu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču, Jožetu Zagožnu in Janezu Janši zaradi domnevne korupcije, sta pa na sodišču še dve tožbi Janeza Janše; prva zaradi izjav izrečenih v finski oddaji Resnica o Patriji, druga pa proti nekdanji višji državni tožilki Branki Zobec Hrastar.

8. Oktoberfest

Vlado Miheljak najprej nekaj vrstic nameni Združenim državam Amerike, ki so skupaj s še 14 državami glasovale proti sprejemu Palestine, natančneje avtonomne palestinske oblasti, v Unesco. Nato se posveti še videospotu, v katerem je Angela Merkel podprla SDS in njenega predsednika Janeza Janšo.

7. Janković bo kandidiral za poslanca, v koalicijo z Janšo pa zagotovo ne bo šel

Zoran Janković je v četrtek potrdil, da bo kandidiral na listi svoje stranke Pozitivna Slovenija. Pojasnil, je še, da se mu ni bilo lahko odločiti za kandidaturo, vendar pa je prepričan, da bodo Ljubljančani razumeli, da so potrebe države ta trenutek večje od potreb glavnega mesta.

6. Kanglerizmi: Zbirka izjav, ki so ušle mariborskemu županu

Ostajamo pri najbolj prepoznanvnih slovenskih županih. Za vas smo prejšnji teden  smo zbrali nekaj izjav mariborskega župana Franca Kanglerja, ki so zaradi svoje neposrečenosti na usta poslušalcev izvabili že prenekateri smehljaj.

5. AMZS-jev test zimskih in celoletnih pnevmatik

Na našo tedensko lestvico se je uvrstil tudi vsakoletni test pnevmatik, primernih za zimsko obdobje, ki ga izvajajo na Avto-moto zvezi Slovenije. Voznikov, ki mu zaupajo že dolgo vrsto let, tudi tokrat ne bo razočaral. Oglejte si, katere pnevmatike so se odrezale bolje in katere slabše.

4. Glejte, politike se ne znam iti: Na kratko o karieri in možnostih Zorana Jankovića

Glede kandidature Zorana Jankovića, ki je precej časa zatrjeval, da ga vstop v visoko politiko ne zanima, je bilo prelitega že veliko črnila. V tem članku preberite o genezi njegovih sporov z Janezom Janšo, na enem mestu pa so zbrani tudi rezultati javnomnenskih anket vseh treh najresnejših pretendentov na mandatarski položaj.

3. Jankovićeva nočna mora: ujet v parlamentu z desnim županom v Ljubljani

Še naprej ostajamo pri županih, zlasti pri ljubljanskem. Vse bolj je namreč jasno, da bodo v številnih slovenskih občinah po predčasnih parlamentarnih na sporedu še nadomestne županske volitve. Te bi bile v primeru izvolitve Zorana Jankovića za poslanca, ki je zelo verjetna, najbolj zanimive v Ljubljani.

2. 28-letni jadralni padalec, ki so mu amputirali nogi, še vedno v kritičnem stanju

V Bosni in Hercegovini je po koncu vojne, čeprav si Slovenija v okviru mednarodne fundacije ITF prizadeva za nasprotno, ostalo še precej neočiščenih minskih polj. Na eno izmed njih, sicer neevidentirano, so pristali tudi trije slovenski padalci. Eden izmed njih je ob eksploziji mine dobil hude poškodbe, zaradi katerih so mu morali v sarajevski bolnišnici amputirati obe nogi.

1. Sarkić z ovadbami zaradi namigov o avtorstvu videa, portal Politikis.si pa zahteva opravičilo Grimsu

Na spletnem portalu Politikis.si so se v četrtek zvečer razpisali o videoposnetku neznanega uporabnika na YouTubu, ki je vključeval posnetke Hitlerjeve mladine iz filma Cabaret, podložen pa je bil s pesmijo "Reši nas Janez Janša". V prvih kadrih nastopa tudi svetovalec stranke SD Denis Sarkić, ki naj se tam ne bi znašel po svoji volji, in je zaradi teh namigov vložil kazenske ovadbe zoper odgovorne na Politikis.si. Urednik portala in avtor članka Dejan Kaloh je odgovoril, da je Sarkić člane SDS v preteklosti že primerjal z nacisti, zakaj jih torej ne bi še drugič.

Prejšnje preglede tedna najdete tukaj.