Glede pomislekov, da morda ni primerno, da se na volitvah potegujejo posamezniki, ki so ali so bili spoznani za krive v sodnih postopkih, pa je Janša razložil: "Če bi to veljalo, potem imate predsednika stranke, ki mu dobro kaže, ki je bil ravnokar obsojen. V razmerah, kakršne so v Sloveniji, se to lahko izjemno izkorišča. Imate recimo koprskega župana, s katerim sodelujemo, verjetno ste mislili nanj, ki je vsak mesec pred sodiščem zaradi nekega novega postopka, in potem slišimo, da gre za 600 ali pa za 1000 evrov. Imamo pa ljubljanskega župana, kjer so pod vprašajem bistveno večji milijoni, pa ni v nobenem postopku. Dokler ne bomo zagotovili neke pravične obravnave vsakega v tej državi, ne glede na njegov položaj, da bomo vsi enako hodili na sodišče za podobne prestopke, toliko časa bo postavljanje takšnih vprašanj v volilni kampanji neumestno."

Janša in Virant nista edina

Janša in Virant nista edina voditelja strank, ki sta v sodnih postopkih ali sta bila spoznana za krive. Lahko se namreč pripeti, da se bodo morali v bližnji prihodnosti zagovarjati na sodiščih številni šefi strank, ki bodo prišle na letošnjih volitvah v državni zbor, in tudi njihovi poslanci. Janša je eden od obtoženih v zadevi Patria. Zoran Janković je bil kot nekdanji direktor Mercatorja s tremi nekdanjimi sodelavci ovaden zaradi zlorabe položaja, ker naj bi pri gradnji nakupovalnega centra v Nišu pobirali provizije. Hkrati proti njemu kot županu Ljubljane sem pa tja kakšen posameznik zaradi nestrinjanja z njegovim početjem vloži kazensko ovadbo. Šefinjo LDS Katarino Kresal še vedno čaka epilog v zvezi z najemom Nacionalnega preiskovalnega urada. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je bil sicer na prvostopenjskem sodišču oproščen nevestnega dela v službi pri nabavi oklepnikov patria, toda nadaljevanje zgodbe lahko še sledi.

Sodne obravnave v zadevi Patria ne bodo edini sodni proces, v katerem se bo še pred volitvami znašel kakšen kandidat SDS. Po pisanju medijev bo predvidoma 24. novembra sedel na zatožno klop kranjskega okrajnega sodišča dosedanji poslanec SDS in zdaj kandidat v ptujskem volilnem okraju Branko Marinič. Očitajo mu domnevno goljufanje pri izpitu iz nemškega jezika na kranjski fakulteti za organizacijske vede. Med kandidati SDS, ki so bili že v odmevnih sodnih postopkih, sta še nekdanji TV-voditelj in mariborski občinski politik Stojan Auer (kandidira v Mariboru) in brat predsednika republike Vitoslav Türk (kandidat v Ilirski Bistrici). Auer je zaradi utaje davkov v višini okrog 105.000 evrov celo nekaj časa preživel v zaporu. Nato je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo, ker je šlo zgolj za poskus davčne utaje in ne za davčno utajo. Zadeva je nato zastarala. Nekdanji direktor Elesa Vitoslav Türk pa je bil v nenehnih sodnih sporih s svojim delodajalcem tako zaradi odpovedi delovnega razmerja kot zaradi odškodninskih obtožb, da je pri vodenju s škodljivimi posli oškodoval Eles.

Virant pogojno obsojen zaradi razžalitve

Eden od potencialnih zmagovalcev volitev Gregor Virant je bil konec septembra obsojen na enomesečno pogojno kazen zaradi razžalitve nekdanjega predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa. V začetku leta 2009 je Virant v Odmevih izjavil, da protikorupcijsko komisijo vodi sporna oseba, ki je bila doslej že v mnogih spletkah proti nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši. Sodba še ni pravnomočna. Utaje davkov je bil obtožen tudi eden tesnejših sodelavcev Gregorja Viranta Janko Jenko (kandidira na Vrhniki), vendar naj bi se zadeva po njegovih trditvah končala zanj pozitivno. Župan Murske Sobote Anton Štihec pa se je zapletel v neljube dogodke z dogovarjanjem glede zemljišč v zvezi z letalskim muzejem med nekdanjim ministrom za kmetijstvo Milanom Pogačnikom in poslancem Zmagom Jelinčičem. Štihcu je bilo med preiskavo omejeno gibanje in komuniciranje, ker pa ni bil med ovadenimi, je nato tožil policijo oziroma državo in dobil postopek na prvi stopnji.

Dolgoletni voditelj Zmago Jelinčič je tako in tako zgodba zase med slovenskimi politiki, že zaradi dejstva, da se neprestano zagovarja pred sodniki zaradi "svobode govora" oziroma domnevnih žalitev. Ne nazadnje se lahko pohvali z najdaljšim zaporniškim stažem med poslanci, saj je bil leta 1975 zaradi napeljevanja h grabežu obsojen na pet let in pol zapora. Njegova stranka pa je v zadnjem mandatu prispevala prvega zapornika med poslanci, Srečka Prijatelja. Sicer pa se z Jelinčičem zdaj ukvarja protikorupcijska komisija glede polmilijonske naložbe njegove žene v parcelo na slovenski obali.

Protikorupcijska komisija je koruptna dejanja ugotavljala tudi pri predsednici LDS Katarini Kresal glede najema stavbe NPU pri njenem znancu. Ta zgodba bo prav tako dobivala epilog po volitvah. Zaradi kriminalistične preiskave glede storitve zlorabe s strani uradnih oseb v primeru NPU je odstopil tudi državni sekretar na MNZ iz vrst LDS Damjan Lah. Dolgoletnega poslanca LDS Antona Anderliča pa je sodišče spoznalo za nedolžnega glede izdaje uradne tajnosti. Medijem je namreč razkril, da je obrambno ministrstvo kupilo prisluškovalno napravo, kar naj bi bil zaupen podatek.

Predsednik Janša je javnosti potarnal, da Zoran Janković ni v nobenem postopku, čeprav mu nekateri očitajo najrazličnejše zlorabe, vredne milijone evrov. Ob tem seveda ni izključeno, da se ne bo ljubljanski župan znašel v kakšen postopku v bližnji prihodnosti. Vendar tudi njegova kandidatna lista ni brezmadežna, saj mnogi kažejo na njegovega vodjo "življenjskega okolja" Mirana Gajška, ki je bil kot direktor celjskega zavoda za planiranje in gradnjo pravnomočno obsojen na štiri mesece zapora za preizkusno dobo dveh let zaradi zlorabe položaja. Med kandidati na volitvah se zagotovo najde še kdo, ki je v kakšnih sodnih postopkih, a nam bo to, da ga tokrat nismo omenili, najbrž oprostil.