V storitve v oblaku, o katerih je v zadnjem času vedno več govora, namerava v prihodnje še intenzivneje vlagati tudi Skupina Telekom Slovenije. Še bolj bodo izkoriščali sinergijo skupnega znanja, izkušenj in portfelja. Povezljivost in mobilnost, ki sta zagotovljeni znotraj skupine, sta ključ do konvergence, ki si jo težko zamislimo brez celovitih IT- storitev. Zato bo družba Avtenta.si, članica Skupine Telekom Slovenije, tudi v oblaku še naprej zagotavljala vrhunske storitve informacijsko-komunikacijske tehnologije in ohranjala pomembno vlogo na tem področju v Sloveniji.

Koncept računalništva v oblaku je za organizacije rešitev, ki omogoča, da se še bolj osredotočajo na svojo glavno dejavnost, upravljanje in vzdrževanje informacijsko-komunikacijske tehnologije pa prepustijo strokovnjakom, ki uporabnikom zagotavljajo tudi neprekinjeno podporo in pomoč pri delu z IKT. Visoka raven varnosti hranjenih podatkov, ki se arhivirajo v varnih sobah, in nižanje stroškov zaradi zmanjšanja potrebe po vlaganjih v IKT ter boljši nadzor nad mesečnimi stroški so pomembna prednost za poslovanje podjetij - od manjših do največjih. Poleg tega uporabniki v oblaku lahko do podatkov dostopajo kadar koli in z različnih lokacij prek različnih naprav: računalnika, mobilnega telefona ali tabličnih računalnikov.

"Pripravljeni smo na prihodnost neskončnih možnosti integriranih storitev, povezovanja in prepletanja storitev na optimalno učinkovit in uporabniku prijazen način. Na računalništvo v oblaku ne gledamo kot na tehnologijo, temveč kot storitev z znano razpoložljivostjo in varnostjo, ki zagotavljata mobilnost in povezljivost," pravi direktor družbe Avtenta.si Vedran Krevatin.

Svojim uporabnikom že zagotavljajo storitve v oblaku, kot so najem in upravljanje strežnikov, rešitve CRM, sistema Exchange za elektronsko pošto, portalov, varnostno kopiranje in lastno akreditirano rešitev za dolgoročno elektronsko hrambo dokumentarnega gradiva, siHrambe.eu. Omogočajo tudi namizno računalništvo (desktop computing), torej delovno postajo kot storitev (Desktop as as Service), v prihodnje pa tudi virtualno namizno infrastrukturo (Virtual Desktop Infrastructure) kot storitev. "S skorajšnjo združitvijo obeh največjih družb iz skupine, matične družbe Telekoma Slovenije in Mobitela, bomo opravili odločilen korak v smeri preskoka od klasičnega ponudnika telekomunikacijskih storitev k ponudniku najzahtevnejših storitev z najvišjo možno dodano vrednostjo. Združeni bomo namreč našim uporabnikom še učinkoviteje predstavljali naše ključne prednosti: povezljivost, mobilnost in integracijo. Temu v tem trenutku ni kos noben drug ponudnik na trgu," je dejal Marko Boštjančič, član uprave Telekoma Slovenije.