Večina članov slovenske hokejske družine je tedaj čakala le še na Rakovčev prihod, saj je bil na volilni skupščini edini kandidat za novega predsednika. Gospodarstvenik, ki trenutno vodi našo največjo zavarovalnico, je na Bled prišel točno ob dogovorjeni uri in na prisotne naredil pozitiven vtis. Okoli njega se je ves čas smukal zdaj že nekdanji šef hokejske organizacije Ernest Aljančič (na čelu HZS je bil dvakrat, skupaj pa kar dvanajst let), ki ima v novega predsednika veliko zaupanje. Zdi se, da bi dal zanj tudi roko v ogenj.

"Prišel je čas za trenutek, ki zame ni najenostavnejši, to pa je poslovilni govor," je začel govoriti Ernest Aljančič, ki se je držal reka nekdanjega prvega moža Združenih držav Amerike Theodorja Roosevelta - Razkrij se, skrajšaj se, potem se pa usedi: "Hokej je moje življenje, zato v tem športu ostajam. Pomagal bom z vezami, ki jih imam v Mednarodni hokejski organizaciji (IIHF). Ta ima posluh za takšne zveze, kot je naša, ki ve, kaj hoče. Moja velika želja je, da bi delal z mlajšimi kategorijami." Aljančič je v enajst minut trajajočem monologu še izjavil, da ima Slovenija največ hokejske nadarjenosti med vsemi nacijami na svetu in da je bil na HZS v zadnjem letu in pol v vlogi prisilnega upravitelja. Njegove besede, da slovenski hokej lahko razjedajo le notranji sovražniki, ker zunanjih ni, so delovale že kot zimzelene, saj jih je izustil že večkrat.

Bivši poglavar HZS se je po zaključku procedure na glas spominjal nekaterih skupščin, ki so bile v preteklosti prava burleska in zvezi niso bile v ponos. Včerajšnja je minila na dostojni ravni, vse točke dnevnega reda pa je 22 prisotnih delegatov (od skupaj 31), med katerimi ni bilo v zadnjih letih najglasnejšega Braneta Terglava, potrdilo soglasno. Ker je finančnik hokejske zveze Kamilo Lekše zbolel, je pravni zastopnik HZS Marko Schulz (s Srdanom Kuretom in Jankom Popovičem bo odslej sodeloval v delovnem predsedstvu) razkril, da je zveza še vedno v skorajda milijonskem minusu, največ denarja pa dolgujejo podjetju Class I, ki je v Aljančičevi lasti.

Še preden so se delegati izjasnili o ponudbi petih klubov (Olimpija, Jesenice, Maribor, Triglav in Slavija), ki so Rakovca predlagali za novega predsednika, je 46-letni Kranjčan v nagovoru dejal, da je s športom povezan že vse življenje in da je začel ravno s hokejem na ledu. "Pri Triglavu sem treniral dve leti, a nisem bil najboljši (smeh). V Kranju so bili takrat boljši pogoji za vaterpolo, zato sem tudi presedlal v drugo panogo," je povedal Matjaž Rakovec, nekdanji vodja vaterpolske zveze in eden najboljših vaterpolskih sodnikov na mednarodni sceni. Ko je beseda nanesla na navijaško pripadnost, je Rakovec diplomatsko odgovoril, da ne navija niti za Jesenice niti za Olimpijo, ker "je Kranj vmesni kraj med največjima hokejskima središčema v Sloveniji", zato bo navijal predvsem za dobro slovenskega hokeja.

V zvezo je povabil tudi nekdanjega hokejista Dejana Kontreca in Petra Svetina (v Kranju se zavzema predvsem za ženski hokej), ki bosta odslej člana predsedstva, v visokem telesu HZS pa ostajajo Slavko Kanalec (podpredsednik), Marko Pogačnik in Andrej Verlič. Imena povedo, da večkrat moteča klubska pripadnost odslej ne bo opazna v tolikšni meri kot v nekih prejšnjih časih, Rakovec pa je namenoma pustil odprta še tri prosta mesta, za katera se bodo kandidati morda potegovali na prihodnji skupščini. Kot je dejal, se je za vstop v hokejsko družino odločil, ker je svojo besedo najprej obljubil Aljančiču, ki ga je začel nagovarjati lansko poletje, vabili pa so ga tudi v košarko.

Kot kaže, novemu predsedniku izzivov ne manjka. V štirih letih želi zvezo postaviti na trdne finančne temelje, razmišlja celo o hokejski akademiji pri nas in izboljšanju razmer v ženskem hokeju. Njegova Zavarovalnica Triglav bo HZS še naprej stala ob strani, proračun zveze pa bo na leto težak okoli milijon evrov. "Ko sem bil v vaterpolski zvezi, so bile denarne težave mnogo hujše kot tu, a smo zadevo postavili na noge," je enega od mnogih intervjujev včeraj zaključil Rakovec, ki kot velik ljubitelj športa nocoj ne bo manjkal na košarkarski tekmi v Stožicah.