Na kratki etapni dirki Tour de Picardie pretekli konec tedna v Franciji je osvojil šesto mesto, kar za najboljšega kolesarja po izboru Kolesarske zveze Slovenije leta 2009 ni nič posebnega. Vendar se je kolesar trenutno devete ekipe na svetovni lestvici domov vrnil zadovoljen kot že dolgo ne.

Vam je težko te dni gledati Giro?

Oh, pa še kako. V začetku leta smo imeli v ekipi Vacansoleil v glavi samo francoski Tour in potem smo odpadli pri povabilu. V sedanji situaciji bi bil tudi Giro super, če bi bili tam. Zelo atraktiven je, zelo drugačen kot prejšnja leta. Še en dokaz, da se ta del cestnega kolesarstva spreminja.

Tudi na Tour de Franceu vas ne bo. Bo julija težko gledati, kako dirka konkurenca?

Naša ekipa bo res ostala brez Gira in Toura. Menedžerji delajo vse, da dobimo Vuelto. A to mi ni všeč, ta negotovost. Vendar to sedaj vzamem v zakup, potem ko sem tvegal in se odločil za to ekipo. Temu, da nas niso vzeli na Tour, nimam kaj oporekati. Ekipe RadioShack, Cervelo in BMC imajo kolesarje, ki sodijo tja. Organizatorji zaradi pogodbe izpred let niso mogli odsloviti drugih ekip.

Dober mesec vas ni bilo na sceni.

Konec februarja sem na dirki Po Andaluziji, znani kot Ruta del Sol, zbolel. Že nekaj časa pred tem sem imel težave z želodcem, tam pa sem staknil še eno bakterijo. Sicer sem po tistem še dirkal, a bolan. Sedaj je vse v redu. Kar pošteno vesel sem, da sem se na tak način vrnil. Na Picardie nisem odšel po rezultat, pač pa sem želel vedeti le, na kakšni stopnji sem. Korak naprej sem naredil, ujel sem tekmovalni ritem. Za sam vrh je še prezgodaj, vendar so občutki pravi.

Naslednji teden se začne vaša dirka - dirka Po Belgiji - na kateri ste lani začeli zmagoviti niz. Boste kot zmagovalec dveh etap in nosilec črne majice lepo sprejeti?

Na dirke v Belgijo grem vedno zelo rad. To je moj teren, za kolesarje mojega tipa. Tam blizu, na Nizozemskem, je sedež sponzorja kluba. Tudi občinstvo je nekaj posebnega. Če se bo dvignila še pripravljenost, bo še lepše. Zares se veselim Belgije. Tudi Boonen se bo zaceljen vrnil iz Kalifornije, da se udariva v kakšnem šprintu (smeh).

Pred dnevi je sponzor Vacansoleil podaljšal sponzorstvo do leta 2013. Očitno verjamejo v vložek.

Želijo na Tour 2011. Se že promovirajo na dirkah, katerih organizatorji so Francozi, in se še bodo. Prepričan sem, da bodo kupili kakšnega zvezdnika ali vstopili v Pro Tour. V dogovoru so še z enim novim sponzorjem. Rezultatov na nam res ne more nihče očitati. Sicer je za nami dobra sezona, Picardie je bila celo ena slabših.

Ker ekipa ne gre na Tour, bi lahko vozili Po Sloveniji?

Ja, res bi vozili Slovenijo. Z direktorjem dirke Bogdanom Finkom sem se to že dogovarjal. Sedaj pa je prišlo do nerodne situacije, ker v istem terminu vozimo tudi dirko Po Švici in eno dirko na Nizozemskem. Če le en kolesar zboli, imamo kolesarjev premalo. Dirka Po Švici je četrta največja, Nizozemska je pred očmi sponzorja.

Uporabljate pri treningu višinski šotor?

Uporabljam, zelo veliko.

Kakšno je vaše mnenje o situaciji, v kateri se je znašel Tadej Valjavec?

Tadeju 110-odstotno zaupam. Sicer nisem strokovnjak za biološki potni list, toda položaj, v katerega so ga zaradi nerazumnih stvari porinili, je popolna bedarija. Nekaj je v ozadju, a smo premajhni, da bi lahko izvedeli kaj. Škoda je že narejena, kakor koli se bo to razpletlo. Vse, kar se je zgodilo, je slabo za Tadeja in celotno slovensko kolesarstvo.

In kako je z vašim sosedom v bloku, Janom Tratnikom? Za njim je izjemen konec aprila in začetek maja.

Jan je ekstra dober. Vse, kar je naredil, je fenomenalno. Če bo tako nadaljeval in gradil samega sebe v vseh pogledih, bo zelo dober kolesar. Tudi zame je pozitivno presenečenje. Saj sem videl, kako sposoben je, ko smo skupaj trenirali, toda nisem verjel, da bo v tako kratkem času prišel na tako visoko raven. Sedaj je lahko marsikateri strokovnjak pameten, a takega preskoka ni predvideval nihče.