35-letni profi, ki do potankosti pozna vse skrivnosti sicer sila pestrega in zapletenega sveta cestnega kolesarstva, bo znova krmaril slovensko šesterico. Ve, da tudi takšne podrobnosti, ki jih izve iz medijev, lahko odločajo. Skupaj z mladimi pobi si je včeraj podrobno ogledal traso. 19 krogov po dobrih 13 kilometrov, v vsakem 245 metrov višinske razlike. Skupaj 260 km v dolžino in 4655 metrov v višino, gor in toliko dol, jih čaka v nedeljo. "Težko," so po treningu z eno samo besedo pripomnili vsi po vrsti.

"Za to svetovno prvenstvo sem se želel v miru pripraviti. Čeprav sem bil na SP že velikokrat, imam še vedno nekaj treme. Zame je SP odgovornost. Dirka je nekaj posebnega. Nisem prišel, da bi rekel kar bo, pa bo," Gorazd Štangelj razmišlja pred svojim že desetim nastopom med elito. V elitni druščini mu ni para. Za njim z nastopom manj caplja španski matador mavrične majice Oscar Freire. A Štangelj ima še dva nastopa več kot amater. Bil je 13. v Plouayu 2000, 20. v Madridu 2005 in 18. lani v Vareseju. Prav pri pristopu Gospoda SP je čutiti duh celotne reprezentance. Ve, da ni prišel delati rezultat zase, pač pa je pomočnik za mlajše. Z njim sta v Mendrisio že v torek prišla Kristjan Fajt in Grega Bole, oba polna besed o življenjski formi. "Sem dober. Sem kar štiri kilograme lažji kot konec junija in sedem od spomladi. Vem, kam sem prišel," se zaveda Fajt, ki je že lani sijajno preživel 260 kilometrov dolgo dirko (16. mesto). Ta posebna sposobnost je dana redkim. "Še zadnji trening s Triglavom, potem oblečem mavrično," se je šalil Primorec. Grega Bole je prav tako v življenjski formi. Mnogi se ga bodo bali, tudi Cunego. Italijanom je letos nekajkrat dal vetra, zato so ga v Lampreju, kjer bosta klubska kolega, tudi kupili. Statistika zadnjih prvenstev kaže, da je osem od desetih zadnjih prvakov vozilo v Španiji. Prav to pripravo pa imata Borut Božič in Tadej Valjavec, ki je po treningu povedal: "Promet je prepočasen, hitrost pa dobra." Na prizorišče sta prišla šele včeraj. BB očaran nad sprejemom, ki so ga someščani pripravili za zmago na Vuelti, Valjavec spočit po katastrofalnem razočaranju na Vuelti.

Vse pa se bo vrtelo okoli Janija Brajkoviča. Na najbolj prestižni enodnevni dirki leta bo kot predsednik ZDA. Zaradi šestega mesta na kronometru bo imel za obročnikom zagotovo vedno vsaj nekaj parov oči, ki bodo pazile na vsako potezo. Belokranjec ne skriva ambicij, da bo jutri zadovoljen le z deseterico ali še kaj več. Kolajna, bron, kot jo ima Hvastijev pomočnik Andrej Hauptman iz Lizbone 2001, so življenjske sanje dane redkim. Da bodo vsi čim lažje preživeli vojno z glavnimi akterji Italijani, Španci in Belgijci, s čim manj streljanja "v prazno", bo kot koordinator na asfaltu in glavna naveza Martina Hvastije v spremljevalnem skrbel prav Gorazd Štangelj: "Izkušnje na taki dirki še kako štejejo." Selektor Martin Hvastija dodaja: "Na taki progi se bo treba voziti spredaj. In ne bo bistvene razlike po porabi energije, sodelovanje v begu ali vožnja na čelu glavnine. V prednosti bodo tisti, ki bodo prihranili največ energije za konec."