Vladko Began se je na pobudo ljudi, ki so želeli izstopiti iz RKC, pa so pri tem, kot nam je povedal, naleteli na različne težave, letos junija obrnil na Teološko fakulteto. Od nje je zahteval, naj mu odgovori, kako poteka postopek izstopa iz Cerkve. Po Beganovem mnenju je (bil) do te informacije upravičen, saj potek izstopa iz Cerkve sodi v delovno področje Teološke fakultete, ta pa je kot članica univerze del javnega zavoda. Zato je zahtevana informacija po njegovem informacija javnega značaja. Na fakulteti so mu odgovorili, da ukvarjanje s temi vprašanji ni v njihovi pristojnosti, kljub temu pa so mu poslali pisni odgovor profesorja za cerkveno pravo dr. Boruta Koširja.

Ta je pojasnil, kako je iz RKC mogoče izstopiti tudi formalno. Podati je treba pisno izjavo, ki se naslovi na župnika župnije, v kateri je bil vernik krščen, ali na krajevnega škofa. Nato se izstop zabeleži v krstni knjigi, kar pomeni, da oseba ni več subjekt pravic in dolžnosti po cerkvenem pravu (izgubi pravico do cerkvene poroke, cerkvenega pogreba, prejema zakramentov...). Dr. Košir je v svojem odgovoru še zapisal, da tudi po formalnem izstopu ostane notranja zakramentalna pripadnost, ker "je zakrament svetega krsta v skladu z učenjem zakramentalne teologije neizbrisno znamenje". Begana odgovor fakultete oziroma pojasnilo dr. Koširja ni zadovoljilo, zato je spet pisal fakulteti in prosil za opis postopka, s katerim bi bilo mogoče prekiniti tudi tako imenovano zakramentalno pripadnost. Ker je fakulteta vztrajala pri svojem, se je Began s svojo zahtevo obrnil na pooblaščenko za dostop do informacij javnega značaja. Ta je v začetku septembra razsodila, da mora Teološka fakulteta (ki je po zakonu zavezanka za dajanje informacij javnega značaja) Beganu dostaviti zahtevane dokumente ali pa njegovo zahtevo z ustrezno odločbo zavrniti. Fakulteta se je odločila za zadnje. Zahtevana informacija, so zapisali, ni informacija javnega značaja, ker je del študijske tvarine pri nekaterih predmetih, ki se predavajo v okviru študijskega programa, fakulteta pa ni pristojna, da v imenu verskih skupnosti, o katerih poučuje ali jih preučuje, razlaga postopke vključitve in izstopa iz teh skupnosti. Vladka Begana so vnovič napotili, naj "glede na izkazani interes za poglobljen študij problematike poišče ustrezno literaturo v kateri od knjižnic". Celjski odvetnik se je na odločbo pritožil ter pooblaščenki predlagal, naj odločbo odpravi in vrne zadevo v nov postopek ali pa sama pridobi zahtevane informacije. Po Beganovem mnenju Teološka fakulteta razpolaga s sporno informacijo o prenehanju zakramentalne pripadnosti KC, vendar pa je ta informacija po njegovem tajna, saj jo lahko dobijo samo študenti teologije, ne pa tudi javnost.

Pooblaščenke Nataše Pirc Musar ta in drugi Beganovi argumenti niso prepričali. Namen zakona (o dostopu do informacij javnega značaja) je zagotoviti dostop do tistih informacij javnega značaja, ki javnosti niso dostopne. V primeru Began proti TF pa so (bile) vse zahtevane informacije na razpolago v Zakoniku cerkvenega prava in učbenikih. Če bi pooblaščenka presodila drugače, še piše v odločbi, bi to pomenilo, da bi lahko vsakdo zahteval tudi prepis vseh knjig, ki jih hranijo javno dostopne knjižnice. To je, dodaja pooblaščenka Musarjeva, nesprejemljivo tudi z vidika avtorskih pravic. Vladko Began nam je včeraj povedal, da se bo zoper odločitev pooblaščenke najverjetneje pritožil na upravno sodišče.