Nekdanji predsednik uprave Zvona Dva Holdinga in danes vplivni mariborski odvetnik Ljubo Peče je imel, kot kaže, eno od glavnih vlog pri spornem reševanju hrvaške Luke Zadar iz stečajne mase cerkvenega finančnega holdinga.

Njegovo ime se je znašlo na seznamu osumljencev v preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki od lani preverja okoliščine prenosa lastništva Luke Zadar na mariborskega taksista Danijela Robnika. Do sedaj so 20-milijonskega oškodovanja upnikov sumili zgolj Robnika in njegove slamnate osebe, med preiskavo in zaslišanji vpletenih pa se je očitno izkazalo, da je tudi Peče aktivno sodeloval pri prodajnih postopkih in veriženju podjetij.

Tako so mariborski policisti in preiskovalci NPU včeraj zgodaj zjutraj potrkali na vrata doma družine Peče v Dobrenju pri Mariboru in zasegli določeno dokumentacijo. Med tem naj bi več policistov v civilu varovalo vhod v njegovo odvetniško pisarno v središču Maribora, kamor so zatem pospremili Pečeta in skupaj z njim opravili še preiskavo njegovih poslovnih prostorov. Odvetnika, ki so mu med preiskavo odvzeli prostost in mu grozi do pet let zaporne kazni, pa so popoldne po zaključku preiskave izpustili.

Predmet kriminalistične preiskave je zgodba, ki smo jo razkrili v Dnevniku in se je odvrtela sredi leta 2013. Takrat se je finančno zlomilo podjetje I. J. Storitve, eno glavnih cerkvenih delniških parkirišč, za katerim naj bi stala Roza Mlakar Kukovič, nekdaj vidna finančnica iz krogov blizu Nadškofije Maribor. Toda klinično mrtvo podjetje je pred izvršbami upnikov, v prvi vrsti Zvona Dva Holdinga, ostalo brez ključnega dela premoženja, večinskega deleža v Luki Zadar. Za njegov nakup je Zvon Dva Holding hrvaškemu podjetju Manus leta 2007 posodil kar 15 milijonov evrov.

Delnice Luke Zadar je potihoma prevzel Robnik, sicer lastnik taksi službe Taxi Plus. Do njih je prišel tako, da je kupil I. J. Storitve in še 19-milijonsko terjatev do že omenjenega Manusa, s tem pa tudi pravico do delnic. Za terjatev naj bi po lastnih navedbah odštel 1,26 milijona evrov, in sicer prejšnjim lastnikom I. J. Storitev. Kdo so bili, še vedno ni znano, saj so delnice pisane na prinosnika.

Kakšna je bila Pečetova vloga pri vsem tem, uradno ni znano. Da je bil dejansko pomemben igralec v ozadju poslov, na kar so nas v preteklosti opozarjali viri, pa potrjuje več dejstev. Pred Robnikom oziroma njegovo ekipo so bile I. J. Storitve formalno v lasti Bojane Žižek, Pečetove tajnice iz časa, ko je ta vodil upravo Zvona Dva Holdinga. Iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu, je razvidno tudi, da je Peče konec leta 2007, ko so z denarjem Zvona Dva Holdinga lastninili Luko Zadar, kot pooblaščenec zastopal tedanjega direktorja I. J. Storitev Davorja Šenjo. V celotni zgodbi je nastopal tudi njegov bratranec Peter Peče, ki je prav tako odvetnik. Njegova pisarna je konec leta 2010 in v začetku leta 2011 zastopala hrvaškega državljana, ki se je zanimal za nakup podjetja Manus, lastnika Luke Zadar.

Lastninjenje Luke Zadar, ki ponovno obratuje in bi bila lahko eden glavnih virov za poplačilo bank upnic Zvona Dva Holdinga, pa ni edina zgodba o »ugrabitvi« zvonovih naložb, v katere je bil vpleten Ljubo Peče. Skupaj s še nekaterimi vodilnimi kadri Zavoda za varstvo pri delu (ZVD) je pred nosom bank dobesedno zavzel družbo, ki jo je obvladoval Zvon Ena Holding. Na koncu je ZVD prevzel koncern Sintal Roberta Pistotnika. Enako se je zgodilo tudi v Cetisu, kjer naj bi kot predsednik nadzornega sveta pri prevzemu družbe odločilno pomagal Marku Moharju in Matjažu Satlerju.