Ves izkupiček od vpisnine in prodaje Avonovih izdelkov je bil namenjen v sklad za mamotom. Gre za napravo, ki omogoča najbolj zanesljivo histološko preiskavo netipnih sprememb dojk. Bistvo akcije je bilo po besedah Mojce Senčar, predsednice Europe Donne, ozaveščanje Slovencev o zdravem življenju in nevarnosti bolezni dojk: "Vsako leto več kot 1000 žensk zboli za rakom dojk, 400 jih umre. Na njegovo pojavnost nimamo vpliva, zato je izredno pomembno preventivno samopregledovanje dojk."

Vsak udeleženec je ob prijavi izbral želeno dolžino teka oziroma hoje (2, 4 ali 8 kilometrov), plačal 1000 tolarjev prijavnine, dobil majico ter se podkrepil z energijsko ploščico, brezalkoholno pijačo in kavo ali čajem. V slogu zdravega življenja so pri pripravi kave uporabljali mleko z 0,5 odstotka mlečne maščobe, tekače pa so spodbujali številni slovenski in tuji glasbeniki.

Vsak je lahko prispeval tudi brez tekanja. Avon je namreč za dobrodelne namene prodajal pisala, sponke in medvedke. V enem letu akcije so prodali že okoli 5000 izdelkov, je pojasnila koordinatorka Mia Labrovič: "Za sodelovanje v akciji smo se odločili, ker smo pretežno ženska organizacija in ker je rak dojk na prvem mestu ženskih bolezni." Polna pričakovanj je bila Dara Jovanovič iz Avona: "Želimo, da tek postane tradicionalen. Če bomo že letos kupili mamotom, bomo prihodnje leto zbirali denar za kaj drugega."

Med obiskovalci so bili tudi znani politiki in gospodarstveniki, med drugim zdravstveni minister Dušan Keber. "Odločitev za udeležbo ni bila težka, saj sem tudi jaz del civilne družbe, ki pomaga bolnim, in to je nenadomestljiva pomoč," je menil nekoliko bolehni in zelo zaposleni Keber.

Marija Kristl in Jana Fink iz Društva onkoloških bolnikov Slovenije sta prišli celo iz Maribora: "V društvu podpiramo akcijo, saj smo tu ženske, ki smo že prebolele raka." Njuna kolegica Majda Šmit, vodja projekta Rožnati oktober, se je odločila za tek na osem kilometrov: "Denar za mamotom bomo zbirali tudi mi, in sicer prihodnji četrtek in petek v Cankarjevem domu na Festivalu za tretje življenjsko obdobje." Prireditev je bila namenjena ženskam, a tekli so tudi moški. "Saj smo v demokraciji!" se je pošalil Dušan Tarič. Njegova sokrajana iz Domžal, Bojan Kržišnik in Vladimir Hribovšek pa sta hudomušno pristavila: "Morda bodo organizirali tudi tek za raka na prostati!" Prve so na cilj pritekle Vojka, Irena in Renata, ki so se na pot podale malo pred drugimi: "Tekle smo 8 kilometrov, dobrih 40 minut, in nismo nič utrujene."

Senčarjeva je bila nad odzivom navdušena: "To dokazuje, da se pri nas spreminjajo navade in da vedno več ljudi skrbi za svoje zdravje." Poudarila je predvsem pozitivno razmišljanje, saj je bila zanjo tudi ta sobota sončna. "Bolezen ne pride, ko je sončno, ampak enostavno pride," je še dodala z nasmeškom. Zadovoljstva ni skrivala niti Ada Gorjup, sekretarka Europe Donne: "Naša pričakovanja so presežena." Glavni cilj akcije je bil zbrati čim več denarja za nov mamotom, ki stane 80 milijonov tolarjev. "Do včeraj smo zbrali že 42 milijonov," je bila zadovoljna Senčarjeva. In glede na to, da je na prireditev prišlo kakih 1200 ljudi, se bo ta številka še precej povečala.