Zadnjih deset let je nekdanji kulturni zavod KCIN obnavljal ruševine grajskega stolpa v sodelovanju s celjskim zavodom za varovaje naravne in kulturne dediščine. Stolp je zaščiten pred propadanjem, dostop do njega pa še ni povsem urejen. Stopnišče in pot, ki vodi do gradu, sta zanemarjena. Tudi sicer je treba kar nekaj spretnosti, da obiskovalec pride do notranjosti stolpa, saj so z ograjo okoli stolpa skušali preprečiti dostop vandalom, ti pa si vseeno najdejo svoje poti ter puščajo za seboj ostanke džojntov in drugo nesnago.

S Šaleka je čudovit razgled po mestu in okolici. Skoraj v ravni črti je na nasprotni strani Velenjski grad. Oba sta ponoči osvetljena in dvignjena nad moderno arhitekturo mesta. Danijela Brišnik in Tone Ravnikar v brošuri Šaleški grad ugotavljata, da je zgodovina šaleškega gradu še vedno precej nejasna. Leta 1314 sta Nikolaj Šaleški in njegova žena Adelheida prodala grad Šalek Ottu in njegovi ženi Offamanini iz sosednjega Ekenštajna, pozneje leta 1335 je gospoščino Šalek krški škof oddal Žvoneškim, ti pa so kot kasnejši grofje Celjski grad obdržali v svojih rokah vse do izumrtja rodbine leta 1456.

Leta 1575 so grad podedovali Raumschuesslli in ga držali v svojih rokah več kot stoletje. Erazem Raumschuessel je grad obvaroval v znanem kmečkem uporu leta 1635 tako, da je po svoje sodeloval z njimi in upornim kmetom dal orožje. Leta 1770 je grad Šalek drugič pogorel in začel naglo propadati. Arheologi so na Šaleku naleteli na presenetljivo odkritje predzgodovinske keramike, sicer pa je ohranjena tudi izredno lepa čaša s pečatniki in primerki pečnic, ki jih z drugimi podobnimi najdbami ni mogoče primerjati. Stolp je zaščiten pred propadanjem, dostop do njega pa še ni povsem urejen. <%I> <%I> Foto: Zlatka Strgar <%PODNASLOV>Pod ruševino gradu je predor, skozi katerega teče povezovalna cesta s Koroško.<%PODNASLOV>