Pirčeva se je rodila leta 1968 v Ljubljani; leta 1992 je diplomirala na ljubljanski Pravni fakulteti, pravosodni izpit pa je opravila leta 1997. Takoj po zaključku študija se je najprej zaposlila na slovenski nacionalni televiziji, nato pa je bila več let voditeljica osrednje informativne oddaje 24 ur na POP TV. Svoje novinarsko znanje je dodatno izpopolnjevala na ameriškem CNN v Atlanti, pozneje pa še v Manchestru v Veliki Britaniji. Od leta 2001 je za družbo Aktiva Group delala kot vodja službe za korporativno komuniciranje. Aprila 2003 se je zaposlila na vrhovnem sodišču.

Predsednik republike Janez Drnovšek je v predlogu za imenovanje Pirčeve na mesto pooblaščenke za dostop do informacij javnega značaja zapisal, da je za izvajanje nalog pooblaščenca pomembno poznavanje in razumevanje zakonodaje, ki so pooblaščencu v pomoč pri tehtanju različnih pravic, ki posegajo tako v področje varovanja osebnih podatkov, uradnih, poslovnih in vojaških skrivnosti. Predlagana kandidatka je pravnica z opravljenim državnim pravosodnim izpitom. Nataša Pirc Musar se je z dostopom do informacij ukvarjala v celotni poklicni karieri - tako z vidika medijev, saj je več kot desetletje delala kot novinarka in TV voditeljica, pa tudi z vidika virov informacij v gospodarstvu in sodstvu. V izvajanje zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) je vključena od njegove uveljavitve v letu 2003, ko je bila imenovana za uradno osebo po ZDIJZ za vseh 66 slovenskih sodišč. Zato zelo dobro pozna problematiko izvajanja ZDIJZ iz neposredne prakse, od priprave kataloga informacij po ZDIJZ do reševanja zahtev posameznikov, ki želijo določene informacije, je zapisano v obrazložitvi predsednika republike.

Pooblaščenec je samostojen državni organ, ki je pristojen za odločanje o pritožbi zoper odločbo, s katero je posamezen organ zavrgel ali zavrnil zahtevo za dostop do informacije javnega značaja. Pooblaščenca v skladu z 28. členom zakona o dostopu do informacij javnega značaja imenuje državni zbor na predlog predsednika republike. Edini pogoj za imenovanje pooblaščenca za dostop do informacij javnega značaja je slovensko državljanstvo.