Kampanja za varnost interneta, dostopna na spletnem mestu <%L="http://www.worldwidesecure.org">http://www.worldwidesecure.org<%L>, je odprta pobuda, ustanovljena kot odgovor na močno potrebo uporabnikov interneta in z namenom ustvariti varnejši internet za vse.

Cilj kampanje je vsem uporabnikom interneta omogočiti dostop do izobraževanja, informacij in rešitev. Zato je pobuda dostopna v osmih jezikih, ki se po podatkih raziskave Global Reach na internetu največ uporabljajo: angleščina (35,8%), kitajščina (14,1%), japonščina (9,6%), španščina (9,0%), nemščina (7,3%), francoščina (3,8%), portugalščina (3,5%) in italijanščina (3,3%).

Vsak uporabnik interneta, podjetje ali ustanova, ki želi, se lahko pridruži in prispeva k promoviranju kampanje. Vsakdo, ki ima spletno mesto, lahko na spletnem mestu kampanje dobi vire, potrebne za širjenje glasu o kampanji.

Vsi obiskovalci Prve mednarodne kampanje za varnost interneta lahko z brezplačnimi orodji očistijo svoje računalnike virusov in drugih vsiljivcev, vključno z brezplačnimi storitvami, ki so namenjene izključno obiskovalcem portala.

Uporabniki interneta bodo imeli tudi neposreden stik z varnostnimi strokovnjaki preko foruma, v katerem lahko postavijo kakršnakoli vprašanja o varnosti. Cilj foruma je rešiti vprašanja ali probleme in zbrati predloge o temah, povezanih z varnostjo na internetu.

Predsednik združenja Internauts Association Victor Domingo, je dejal: "Naš cilj je doseči čim več uporabnikov interneta in jim pomagati ustvariti del varne skupnosti".

Podpredsednik mednarodnega poslovanja v Pandi Software Jose Maria Hernandez, je dodal: "V Panda Software smo ponosni, da sodelujemo na področju, ki ga najbolje poznamo - preprečevanje računalniških virusov in vdorov - pri ustvarjanju bolj varne in bolj produktivne družbe s pomočjo te pobude, ki je odprta za vse uporabnike interneta po svetu."

Problem in rešitev

Glede na podatke raziskave Global Reach, je trenutno na svetu 729,2 milijona uporabnikov interneta. Preko 86 odstotkov uporabnikov govori enega od osem najbolj razširjenih jezikov.

V obtoku na internetu je preko 76.000 virusov, med katerimi je po podatkih Pande Software 1.600 še posebej aktivnih in stalno povzročajo okužbe računalnikov. V izjemnih primerih se lahko pojavi tudi 100 virusov na dan, v povprečju 600 novih virusov vsak mesec.

Tako stanje, skupaj z drugimi grožnjami, kot so hekerji, spam, programska oprema za vohunjenje, ipd., ustvarjajo občutek nevarnosti interneta med uporabniki in se zato počutijo ranljivi. Ta občutek so še poslabšale svetovne epidemije v letu 2004, ki so jih povzročili črvi Netsky, Bagle in Mydoom.

Prva svetovna kampanja za varnost interneta je bila ustanovljena z namenom spremeniti tako stanje.

<%L="http://www.worldwidesecure.org">http://www.worldwidesecure.org<%L>: informacije, nasveti in rešitve

Spletno mesto kampanje združuje vse informacije o problemih z varnostjo, ki bi jih lahko imeli uporabniki kot tudi podrobnosti o vsaki grožnji in rešitvi zanjo. Portal je sestavljen iz petih obsežnih področij.

Prvo področje Threats (Grožnje), vsebuje vse informacije, ki jih uporabniki morajo vedeti o vseh vrstah nevarnosti. To so črvi, virusi in trojanski konji (kaj so, kako jih prepoznati, od kod prihajajo, razlike med njimi, ipd.) ter vdori (kako hekerji lahko vstopijo v vaš računalnik, kako se jim izogniti in kaj storiti, če jim uspe). To področje pokriva tudi neželeno e-pošto ali spam (zakaj je škodljiva in kako se boriti z njo), programe za vohunjenje (kaj so, zakaj se uporabljajo, različne vrste in kako se jim izogniti ali jih zbrisati), programe za klicanje in varnostne luknje (kaj so hrošči, problemi, ki jih povzročajo, kako jih odkriti in kako se zaščititi pred njimi).

Na področju Solutions (Rešitve) lahko uporabniki dostopajo do vseh vrst brezplačnih orodij za zaščito svojih računalnikov pred opisanimi grožnjami. Iz tega dela spletnega mesta bodo uporabniki našli polne različice z vključenimi brezplačnimi storitvami, izključno za uporabnike tega portala.

Na področju Enjoy the Internet (Uživajte internet), se lahko uporabniki naučijo najboljših ukrepov, da dobijo največ od interneta na enostaven in varen način. To področje razlaga, kako deskati po internetu, ne da npr. puščamo za sabo sledi (piškotki).

Kako pravilno uporabljati elektronsko pošto in čemu se izogniti so še dodatni nasveti, ki jih uporabniki lahko najdejo na tem mestu, kot tudi najbolj varne metode za uporabo elektronskega bančništva, izmenjave datotek, postavljanje dobrega vsebinskega filtra za brezskrbno deskanje in osnovna navodila za uporabo brezžičnih omrežij in digitalnih podpisov.

Portal pa ne ponuja le vsebin, uporabniki se lahko na tem mestu tudi zabavajo - na področju Entertainment (Zabava) z igrami, ohranjevalniki zaslona in namizji.Za varno uporabo interneta morajo biti uporabniki tudi dobro informirani o trenutnem stanju, zato imajo na portalu vpogled v informacije v realnem času o razvoju groženj z interneta in obtoku v vsaki posamezni državi v orodju Global Virus Status (Globalni status virusov). S pomočjo nadzornih orodij bodo lahko videli nove grožnje, katere bi morali poznati in ukrepe, kako se zaščiti pred njimi.